„A kívánatos ízek fokozása, a nem túl jó ízek csökkentése, és új ízek létrehozása érdekel bennünket” – magyarázta a genetikailag módosított sörön dolgozó Charles Denby, aki szerint munkája egyszerűen arról szól, hogy megpróbálja feljavítani a sör ízét. A BBC cikke, amelyet az Atv szemlézett.
Charles Denby ugyanis a Berkeley Yeast társalapítója és vezérigazgatója, a söripar számára genetikailag módosított (GMO) élesztő egyik vezető gyártója. (Az élesztő ugyebár központi szerepet játszik a sörfőzésben, mivel az árpamalátában és más gabonafélékben található cukrokat alkohollá alakítja, miközben sajátos ízt is kölcsönöz a habzó italnak.)
A Berkeley Yeast a gyártás során az élesztőtörzsek DNS-ét módosítja, hogy eltávolítson vagy éppen hozzáadjon egy bizonyos gént. Egyik termékét, a Tropics élesztőt például úgy alakították át, hogy a maracuja és a guava ízét adja.
Nem meglepő módon a GMO zászlósvivője, Denby azt állítja, a genetikailag módosított élesztő sokkal jobb és megbízhatóbb, mintha azt természetes gyümölcsökből kellene kivonni.
„A biotechnológiával előállított élesztő reakciója sokkal kiszámíthatóbb, ráadásul csökkenti a többi tényezőre való ráutaltságot: mint például, hogy egy őszibarackültetvény évről évre virágozzon. Gondoljunk csak bele, mennyi víz és műtrágya kerül abba a termésbe” – fejtegette.
Természetesen a globalista médiumok kritika nélkül a GMO-s sör mellé álltak, és már igyekeznek elhitetni az olvasókkal, ez nekik sokkal jobb lesz, mert „finomabb lesz a sör”, „megbízhatóbb az előállítása”, sőt, még a keserű mellékíze is eltűnik. Amúgy is, minek természetes alapanyagokat használni bármihez? Ez már a XXI. század…
GMO-s ételeké és GMO-s söré a jövő
A holland Heineken óriáscég tulajdonában lévő kaliforniai Lagunitas Brewing sörfőző vállalatnál Jeremy Marshall sörfőzőmester azt mondja, hogy bár egyelőre nem tervezik génmódosított élesztő használatát, kísérleteket folytatnak.
„A génmódosított élelmiszerek és az olyan cégek, mint a Monsanto közötti kapcsolat miatt sokan aggódhatnak” – mondja.
„De fontos lenne tudatosítani az emberekben, hogy az élesztőt kiszűrik, és semmi genetikailag módosított vegyület nem kerül a végtermékbe, csak az ízek, amelyek parányi kis enzimek” – hangsúlyozta. (Akkor vajon miért „GMO-s sör”, és miért kell megfelelnie a GMO-s szabályozásoknak a forgalomba hozatalához? – a szerk.)
Szerencsére vannak még olyan cégek, melyek határozottan elleneznek minden génmódosított elemet a termékeikbe, így például a Carlsberg sörgyártó, mely régóta következetesen „tiszta, génmanipuláció-mentes” politikát folytat. A mesterségesen, laboratóriumban előállított anyagok helyett a dán óriásvállalat új árpa- és komlófajták természetes nemesítésén dolgozik, amelyek például jobban tűrik a hőséget vagy a szárazságot. Vagyis, van még remény azoknak, akik nem kérnek ebből a műanyag, szintetikus világból.
„Olyan ez, mintha egy hatalmas fémdetektorral keresnénk aranydarabokat egy hatalmas hegyben” – magyarázza Birgitte Skadhauge, aki a Carlsberg kutatólaboratóriumot vezeti Koppenhágában, Dánia fővárosában.
Hozzátette: a cég széles körben elérhető lager söréhez már újfajta árpát használnak, amelyet könnyebb termeszteni, és amely hosszabb ideig megőrzi frissességét.
Nem meglepő módon a GMO-lobbi szeretné ezt a „maradi” nézetet visszaszorítani, amennyire csak lehetséges, és deklarált céljuk a GMO-s ételek mellett a GMO-s sörök elterjesztése is.
A X- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!