13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltSzórakozás

Jön a Facebook “tényellenőrző”: Magyarországon is ők fogják eldönteni, mi az “álhír”

A Facebook elindította Magyarországon is a tényellenőrző (fact-checking) programját. Az AFP hírügynökség lesz a partnerük a magyar nyelvű tartalom ellenőrzésénél, bizonyos országokban ugyanis külső szereplőket kérnek fel erre a feladatra. Az AFP eddig egy újságírót vett fel magyar hírek ellenőrzésére – írja a szabadeuropa.hu.

Ez a gyakorlatban a következőképpen néz majd ki: ha egy hírt hamisnak kiáltanak ki, akkor azt vagy felcímkézik, mint “hamis”, “részben hamis”, “megtévesztő”, vagy egyszerűen törlik. De az is előfordulhat, hogy egy általuk igazságként elfogadott cikkre irányítanak át minket, ahol elolvashatjuk, mit is kell gondolnunk az adott kérdésről.

Ha egy külső tényellenőrző hamisnak, részben hamisnak, vagy módosítottnak ítél egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a felhasználók hírfolyamaiban is kevésbé fogja mutatni a Facebook, az Instagram, valamint az Explore.

Noha külső tényellenőrző önállóan nem távolíthat el tartalmat, a posztok megbélyegzése már önmagában is elegendő ahhoz, hogy az adott bejegyzés eltűnjön a felhasználók hírfolyamáról.

A Facebook az álhírek szűrésére ráadásul elsősorban a mesterséges intelligenciára támaszkodik. Állításuk szerint az álhírek terjedése eltérő mintát mutat a valódi hírekével, ezért minden olyan bejegyzést, ami az általuk problémásnak ítélt terjedési mintát követi, azonnal továbbítják az illetékes “tényellenőrzőknek”. Ezzel egy időben pedig csökkentik az adott tartalom elérését. Már az átvizsgálás előtt.

Azoknak az oldalaknak és médiacégeknek, amelyeknek több bejegyzését is “álhírnek” minősítik, tartósan lecsökkentik az élérését, így végül csak azok a portálok juthatnak el a felhasználókhoz, akik teljes egészében megfelelnek a Facebook politikájának.

Ha olyan tartalmat osztunk meg, ami bármilyen formában sérti a kék-fehér “közösségi” oldal meglehetősen ködös és önkényesen alkalmazott “közösségi alapelveit”, és ráadásul még “álhír” is, akkor a jövőben már kettős szankcióval nézhetünk szembe.

A Facebook hasonló ellenőrző funkciója létezett már Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában. Most a magyar szolgáltatással együtt indult el Bulgáriában is.

Kiemelt képünkön a Facebook értesít, hogy az általuk alkalmazott és fizetett “független tényellenőrző” mit gondolnak erről a hírről – fotó: theverge.com

További híreink

Szijjártó szerint az oltatlanok egészségügyi, gazdasági és társadalmi károkat okoznak

Faragó Dániel

Milliós bevételt jelent az olasz államnak az illegális bevándorlók letelepítése

Szabó Norbert

Hun sírokat tártak fel Észak-Kínában

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben