34.7 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Kaliforniában tilos lesz a fiú és lány ruhák szétválogatása a boltokban

Kalifornia államban a jövőben tilos lesz a nagy áruházak számára, hogy gyermekjátékokat és ruházatokat “fiú” és “lány” kategóriák szerint különválogassák – írja a New York Post.

A legalább 500 alkalmazottat foglalkoztató áruházak a jövőben kötelesek kialakítani egy “osztatlan területet”, ahol a gyermekeknek szánt termékeket árulják, “függetlenül attól, hogy tradicionálisan azokat kisfiúknak, vagy kislányoknak szánták” – szól a jogszabály.

A törvény megtiltja továbbá a termékek “igazságtalan felcímkézését”, ami lényegében annyit tesz, tilos lesz ráírni, hogy azt kisfiúknak, vagy kislányoknak szánták.

Nincs többé kisfiú, meg kislány

A törvényalkotók a webshoppokra is gondoltak, ahol a jövőben szintén tilos lesz a “nemi megkülönböztetés”. A gyermekeknek szánt termékeket kizárólag a következő kategóriákba lehet sorolni: “gyermekek”, “unisex”, és “gender-semleges”.

Ha valamelyik bolt elmulasztja kötelességét, és “bigott XX. századi módon” valahol még érvényben hagyja a “nemi megkülönböztetést”, 1000 dolláros bírsággal néz szembe.

A törvénytervezetet két demokrata politikus terjesztette be. Evan Low, kínai származású képviselő, aki nem mellesleg az LGBT-lobbi kaliforniai képviselője. Illetve a latino Cristina Garcia, aki a feminista lobbi kaliforniai képviselője.

Low szerint ez a törvény valójában nem úttörő, hiszen a “gendersemlegesség” felé vezető útra a boltok már régen ráléptek, a törvényhozás csak “alkalmazkodik az igényekhez”. Hozzátette, a törvény azért is szükséges, mert egyszer hallott egy 9 éves kislányt arról panaszkodni, hogy a “tudományos játékok a fiúk részlegén vannak”.

“Ezzel a törvénnyel biztosítjuk a gyermekek számára a biztonságos teret (safe space) a társadalmunkban”

– magyarázta büszkén a képviselő, aki remélhetőleg nem minden törvényjavaslatát 9 éves gyermekekkel konzultálva alkotja meg.

Fotó: AFP

További híreink

24 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi rendszerből

Dunai Tibor

“Nem lesz gázáremelés” – mégis a baloldal nyert április 3-án?

Faragó Dániel

Meglincselték a férfit, aki íjjal fenyegette a tüntetőket (videóval)

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben