17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld Gazdaság Kiemelt

Kampányüzemmódba kerültek az oligarchák is

Ahogy közeleg a 2021-es esztedő vége úgy állnak csatasorba a fideszes és a liberális oligarchák, “üzletemberek”. A választások közeledtével a nyilatkozatháború is beindult, a kétes körülmények között meggazdagodó nagyvállalkozók egymásnak és a politikusoknak is üzeneteket fogalmaznak meg. 

Bige László napokkal ezelőtt azzal kavarta fel az állóvizet, hogy aprónak és jelképesnek nevezte azt a néhány millió forintot, amit még a liberális előválasztás során adott Márki-Zay Péternek. Nyilatkozata után gyorsan az ATV-ben találta magát, ahol megerősítette, hogy annyit ad kampányra az azóta a baloldal közös jelöltjévé vált polgármesternek, amennyit csak kér. A műsorvezető felhívta rá a figyelmét, hogy törvényi keretek szabályozzák a pártok támogatását, amire Bige csak annyit mondott : tudja. (Márki-Zay Péternek egyébként nincs pártja.)

Bige nitrogénértékesítő cége rekordnagyságú bírságot kapott, amit az oligarcha politikai alapú támadásnak minősített. Bige László ráadásul legendásan rossz viszonyban van Csányi Sándorral, hiszen üzelti érdekeik nem egyszer keresztezték már egymást. Ebben a megközelítésben Bige nagylelkű felajánlásának olyan értelme is van, hogy a milliárdos most mutatja meg Orbánéknak, hogy őt nem lehet megfélemlíteni. A fideszes propagandában Bige László a hazaáruló baloldali ellenzék korlátlan támogatójaként szerepel, amiben van is igazság, de érdemes feltenni a kérdést:

Ha a Fidesz 12 éve alatt Bige László töretlenül gazdagodni tudott, akkor most mi a baj vele?

Egy másik kérdés:

A Fidesz által 12 éve uralt üzleti és gazdasági környezetben lehet-e valaki úgy sikeres, hogy az ellenkezik Orbán Viktor akaratával?

Utolsó kérdés:

A Bige kontra NER csatában az igazságtalanság áll-e szemben az igazsággal, vagy egyszerűen csak gazdasági bűnözők közti elszámolási vitáról van szó?

Az eset kísértetiesen hasonlít Simicskáéra, akire szintén kígyót-békát kiabáltak akkor, amikor hátat fordított a Fidesznek. “Érdekesség” , hogy a 2/3 -os győzelem után az elszámoltatás az ő esetében is elmaradt, Orbánék szabad elvonulást biztosítottak neki.

Nem Bige László az egyetlen, aki – oligarcháktól szokatlanul – aktivitást mutat a médiában. Csányi Sándor is terjedelmes interjút adott, amelyben kifejtette, hogy mezőgazdasági portfólióját növelni kívánja akár még a Mészáros-csoport ellenére is. Csányi nyíltan kimondta, hogy nem drukkol Mészáros Lőrincnek ebben az üzletben, ami az előzmények tükrében lehet érdekes. A KITE csoport tulajdonosa nyilatkozatában pozitívan méltatta a partvonalra szorult Lázár Jánost, hónapokkal ezelőtt pedig a VIP páholyba invitálta a Momentum elnökét.

Arra a kérdésre, hogy milyen kormányt szeretne sejtelmesen annyit mondott: jót.

Jól észlelhető tehát, hogy a választás közeledtével az oligarchák is felsorakoznak érdekköreik, pártjaik mellett. A két nagy tömb a politikai csatatéren kívül a gazdasági sakktáblán is egymásnak fog feszülni.

A Mi Hazánk korábban már jelezte, hogy oligarchát nem tartanak és nem is terveznek, ezért harmadik utas erőként a közösségi politizálásban és a személyes aktivitásban látják a változás lehetőségét. 

“Adja már ide azt a tollat, hol kell aláírni?” – Áttörő siker a Mi Hazánk kötelező oltás elleni kampánya

 

További híreink

Banánköztársaság és egy kis buhera- költségvetési csalás miatt tett feljelentést a Mi Hazánk elnöke

Faragó Dániel

A román kormányfő visszafogná Budapestet és Varsót

Kemény János

Megtartották a húsvéti ételszentelést Csíkszereda főterén (fotók)

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen