0.8 C
Budapest
2022. december 7., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírek

Karácsony Gergely: Előbb-utóbb mindenképpen be kell vezetni a dugódíjat

Az ingyenes utazás sem úgy lesz ahogy ígérte…

Két teljes nap sem telt el a vasárnapi választás óta, és újabb programpontján finomított Karácsony Gergely: miután korábbi ígéretével szembemenve feltételesen fogalmazott a 14 éven aluli budapestiek ingyenes BKK-utazásával kapcsolatban, a dugódíj bevezetését szükségesnek nevezte. Mint ismert, a politikus korábban népszavazáshoz kötötte volna a megszorító intézkedés bevezetését.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában komoly megszorító intézkedést jelentett be Karácsony Gergely, aki még hivatalba sem lépett. Úgy fogalmazott, hogy előbb-utóbb mindenképpen be kell vezetni a dugódíjat Budapesten, ez a programomban is szerepel.

Ez konkrétan nem igaz, választási kampányában teljesen másképp népszerűsítette magát. Programjában ugyanis az olvasható, hogy társadalmi vitát kíván indítani a korszerű és emberközpontú közlekedés feltételeiről, többek között a behajtási díjról (dugódíj). “Stockholm példáját követve az ideiglenes bevezetés után népszavazással döntünk a fennmaradásáról” – tette hozzá.

Magyarán Karácsony a választási kampányban még népszavazáshoz kötötte volna a megszorító intézkedés végleges bevezetését,nem automatikusan rendelte volna el.

Bár Tarlós Istvánon óriási volt a nyomás, végül nem vezette be a budapestiekre, és a városba érkezőkre óriási pénzügyi terhet rakó díjat. A leköszönő főpolgármester kihívója felvetésére úgy reagált, a kérdésről nem lehet népszavazással dönteni, mert az ügyben még nem született uniós döntés. Mint ismert, a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalta be a dugódíj bevezetését a 4-es metró megépítéséért cserébe.

Az ingyenes bérlet meséje:
Nem csak a dugódíjjal kapcsolatban változtatta meg korábbi álláspontját Budapest újdonsült főpolgármestere, aki a választási programjában még fogadkozott, hogy bevezetik a 14 éven aluliak ingyenesen utazási jogosultságát a BKK járatain. Ehhez képest az ATV Egyenes Beszéd című műsorában már – kitáncolva korábbi ígérete alól – feltételes módban beszélt programpontjáról.

Elkezdjük abban bevezetni, hogy megemeljük a hatéves korhatárt hétre, és a következő költségvetési évben, mikor látjuk a lehetőségeket, akkor megyünk tovább.- fogalmazott a Párbeszéd elnöke.(origo/atv)

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben