28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldHírek

Karácsony szerint a Szent István-szobornak nem a Szent István parkban a helye

Szent István nem a róla elnevezett parkban kap szobrot, hanem Gajda Péter ténykedését figyelheti a XIX. kerületben – reagált a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció arra a fővárosi előterjesztésre, hogy a Szent István park helyett a kispesti Templom téren állítják fel államalapítónk emlékművét – írja a Magyar Nemzet. Folytatás alább.

„Budapest mindenkié – kivéve Szent Istvánt – úgy tűnik, ez Karácsony Gergely új jelmondata! A baloldali városvezetés végképp kitiltja Szent Istvánt a róla elnevezett parkból. A szerdai közgyűlésre benyújtott előterjesztés szerint az államalapító király szobrát az eredeti tervvel ellentétben nem Budapest egyik kiemelt helyén állítanák fel, hanem a XIX. kerületi Templom téren – írja közleményében a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció. Hozzátették: eredetileg a XIII. kerületi szoborállításnak szimbolikus üzenete is volt, hiszen a kommunista Lukács György-szobor egykori helyéhez közel helyezték volna el.

Emlékeztettek, hogy Karácsony Gergely legutóbb még azt mondta:

„A vita nem arról szól, hogy lesz-e Szent István-szobor a Szent István parkban, hanem arról, hogy hogyan tudjuk összeegyeztetni az emlékezetpolitikai és a parkhasználók által megfogalmazott szempontokat.”

„Ehhez képest most csöndben, mindenfajta társadalmi vita nélkül kitiltják Szent István szobrát a Szent István parkból. Arról ugyanis kétségünk sincs, hogy a javaslatot a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés elfogadja. Ez az ügy is jól jellemzi Karácsony Gergely őszinteségét, szavahihetőségét és demokráciafelfogását” – reagált a fővárosi kormánypárti frakció.

Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője a lapnak elmondta: elfogadhatatlan a főpolgármester bénázása, hogy kitiltja az államalapító szobrát a Szent István parkból. Egyértelműen ott lenne a helye. Ráadásul Kispesten már található egy mellszobor, amelyet elhanyagolt a baloldali városvezetés.

– A mellszobor a kispesti nyugdíjasház kertjében, elhanyagolva található. A méltatlan állapot jól példázza, hogy miként viszonyul a kispesti baloldal az államalapító Szent István emlékéhez. Mi is szerettünk volna Kispesten egy méltó emlékművet, de nem ilyen áron – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek a kispesti Fidesz elnöke.

További híreink

Végre megérkezett az eső Ausztráliába

Szabó Norbert

Dobrev Klára koronavírusos

Faragó Dániel

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben