5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Kárpátalja kormányzója a Turul-szoborról: Nem lett volna szabad ilyen hirtelen cselekedni

Sajtótájékoztatót tartott Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója. A politikus többek között a Turul-emlékmű eltávolítása kapcsán is kifejtette véleményét – írja a Kárpátalja.ma.

Mint ismert, a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága múlt csütörtökön arról döntött, hogy eltávolítják a munkácsi várban található Turul-szobrot, és ukrán címert tesznek a helyére. A magyar emlékművet a döntést követően szinte azonnal, néhány óra leforgása alatt le is bontották.

Az ügy óriási hullámokat vert mind Kárpátalján, mind az anyaországban. A politikai szereplők közül a leghatározottabban Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke nyilvánult meg, aki a Twitteren azt követelte, tiltsák ki Magyarország területéről a munkácsi képviselő-testület azon tagjait, akik megszavazták az emlékmű lebontását.

Megszólalt Kárpátalja kormányzója

Ilyen előzmények fényében tartott sajtótájékoztatót kedden Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója, aki a megyei és az országos lapok újságíróinak kérdéseire válaszolt. Természetesen a Turul eltávolítása is szóba került, a kormányzó szavai szerint az elmúlt napokban több szempontból is megvizsgálták az ügyet, és arra jutottak,

nem lett volna szabad ilyen hirtelen cselekedni.

Ezzel arra utalt, hogy mindössze egy órával azután, hogy a képviselők a közösségi médiában bejelentették a döntést, már meg is történt a Turul-szobor eltávolítása.

„Egy értelmes párbeszédnek kell történnie. Nem engedhetem meg, hogy ez valamiféle agresszív cselekvésként nyilvánuljon meg, sem az egyik, sem a másik irányba”

– jelentette ki Mikita, hozzátéve: a világ felé azt kell mutatni, „hogy mi beszámítható emberek vagyunk”, továbbá „azt, hogy itt, az ország legnyugatibb részén, a háború ellenére is demokratikus folyamatok zajlanak”.

A kormányzó nyomatékosította, az ügyben továbbra is vizsgálódni fognak.

Nem állítják vissza a Turul-szobrot

Elájulni azonban nem érdemes Mikita szavaitól, a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy nem fogják visszaállítani az emlékművet, mondván “az ukrán címer mindenek felett áll”.

Ugyanakkor talán előremutató lehet, hogy a kormányzó szavai szerint a jövőben az ilyen jellegű döntéseket (ami legyen egy emlékmű felállítása vagy eltávolítása, különösen, ha történelmi jelentőségű épületekről van szó) mindenképp meg kell vitatni a helyi közösséggel, egyszemélyben nem lehet ilyen kérdésben döntést hozni.

“Az erőfitogtatás nem megoldás, békés kerekasztal-beszélgetésre van szükség, amelyen a kistérség képviselői is részt vesznek”

– hangsúlyozta Mikita, majd hozzátette, Ukrajna egy európai ország, amely napról napra halad az európai integrálódás felé.

 

Kiemelt képünkön Viktor Mikita. Forrás: Facebook/TV21 Ungvár

További híreink

A szégyen napja – 18 éves a balliberális hazaárulás

Faragó Dániel

A hangos kisebbség akarata érvényesült – német lapok szerint csak két játékos szeretett volna politizálni Katarban

Faragó Dániel

Végstádium – tizenötszörösére ugrott a fodrászüzlet rezsije egyetlen hónap alatt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben