19.7 C
Budapest
2022. május 28., szombat
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Kemény szigorítások Csehországban – megszűnik az ingyenes tesztelés és újra kötelező lesz a maszk

Ismét kötelezó lesz a maszkhasználat Csehországban a munkahelyeken és minden más zárt térben, novembertől pedig az ingyenes tesztelési lehetőség is megszűnik. 

Hétfőtől újra kötelező a FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése minden zárt helyen, beleértve a munkahelyeket is. Ez érvényes a tömegrendezvényekre is, függetlenül a résztvevők számától.

November elsejétől pedig csak azok látogathatják a vendéglőket, akik be vannak oltva,

illetve bizonyítani tudják, hogy már túlestek a Covid-19 betegségen, és megfelelő mennyiségű ellenanyaggal rendelkeznek.

Az iskolai maszkviselés alól ugyan már felmentette a diákokat a kormány, de az őszi szünet után újabb kétkörös tesztelés vár a tanulókra, a be nem oltott tanároknak pedig viselniük kell a maszkot az osztályteremben.

Az október 8-9-i parlamenti választásokon győzedelmeskedő ellenzék, amely hamarosan átveszi Andrej Babiš kormányától az ország irányítását, eddig nem fogalmazott meg komolyabb bírálatot az óvintézkedésekkel kapcsolatban. Bohuslav Svoboda, a Polgári Demokrata Párt képviselője ugyanakkor azt mondja, hogy jelentősen változtatnának az emberekkel való kommunikáción. „Az embereknek muszáj megmagyarázni, miért van szükség egyik vagy másik óvintézkedésre, és mi történik akkor, ha ezeket nem tartják be” – magyarázta Svoboda.

Eddig minden cseh állampolgár havonta négy antigéntesztet és két PCR-tesztet végeztethetett el ingyenesen, november elsejétől azonban megszűnnek az ingyenes tesztek. Már csak a 18 éven aluliak, a beoltott személyek, illetve azok lesznek erre jogosultak, akik valamely ok miatt nem oltathatják be magukat. Az intézkedéstől a kormány az oltási kedv növekedését várja.

Kórházi kezelésre jelenleg 885 személy szorul, ami május közepe óta a legmagasabb szám annak ellenére, hogy a 10,7 millió lakosú Csehországban a lakosság 57 százalékát már beoltották.

(infostrart-Magyar Jelen)

További híreink

Elhunyt Csurka László színművész

Dunai Tibor

Mi Hazánk: 13 megyei lista, 34 polgármesterjelölt és 1047 képviselőjelölt

Avar Álmos

Lemondott a francia kormány

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen