2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Bűnügy Hírek Külföld

Kémkedés és hazaárulás címén vádat emeltek egy orosz tudós ellen

Hazaárulás és kémkedés címén vádat emeltek Valerij Mityko, a szentpétervári székhelyű Arktisz Tudományos Akadémia elnöke ellen, ugyanis a vádak szerint államtitkokat adott át Kínának – mondta hétfőn az Interfax hírügynökségnek Ivan Pavlov, a 78 éves professzor ügyvédje.

A hivatalos vádirat szerint Mityko kétszer is járt a távol-keleti országban, ahol előadásokat tartott, és ehhez vitt magával olyan tudományos anyagokat, amelyek nemzetbiztonsági szempontból “érzékenyek” voltak, s amelyek elsősorban hidrosztatikai kísérletek eredményeiről, a tengeralattjárók bemérésével kapcsolatos módszerekről szóltak.

Az Interfax hitelt érdemlő forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy az akadémikus 2017 márciusától 2018 márciusáig gyűjtötte az anyagokat Kína számára “kémkedési feladatként”.

Valerij Mityko egyébként nyugalmazott hajóskapitány, aki a csendes-óceáni orosz flottában szolgált 1963-tól 1994-ig hadihajókon és tengeralattjárókon. Miután 1994-ben nyugalomba vonult, a haditengerészeti akadémia tengeralatti információs rendszerekkel foglalkozó tanszékének a vezetője lett, s azóta is különböző oktatási intézményekben folytatja tudományos és oktatói tevékenységét.

Mityko tagadja az ellene felhozott vádakat, és reméli, hogy az ügyet ejtik még azelőtt, hogy bíróság elé kerülne – mondta az ügyvéd, aki képtelennek nevezte ezeket a vádakat. Pavlov felhívta a figyelmet: az utóbbi években jellemzővé vált, hogy külföldre utazó orosz tudósok hasonló ügyekbe keverednek. A Kreml bírálói szerint “megalapozatlan paranoiától” vezérelve a hatóságok azzal a váddal tartóztatják le őket, hogy titkos anyagokat adtak át külföldieknek.

Oroszország és Kína verseng egymással az arktiszi vidék (az Északi-sark körüli területek) kiaknázatlan kincseiért. Moszkva az utóbbi időben kiépítette katonai jelenlétét ezen a helyen. Kína ugyancsak arra törekszik, hogy befolyását növelje ezen a területen.

MTI

További híreink

Egri iskolát zárhatnak be szegrágáció miatt

Dunai Tibor

Meghalt 6 beteg és 3713-ra emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Dunai Tibor

Ma van a Magyar Tudomány Napja

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen