21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Két képzést is megszüntetnek Füreden tanárhiány miatt, a diákoknak ezentúl Veszprémbe kell járniuk

Megszűnik szeptembertől a Balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium cukrász és szakács képzése, mert nincs elég szaktanár az iskolában – derül ki egy levélből. Az információt a Telexnek megerősítette a füredi iskola fenntartója, a Pannonhalmi Főapátság is.

A hároméves képzést a kilencedikes és tizedikes diákok már be se tudják fejezni a füredi iskolában, az idén felvettek pedig a tanévet sem kezdhetik meg itt. A tanulókat a Veszprémi Szakképzési Centrumhoz tartozó Jendrassik-Venesz Technikum veszi át, a diákoknak szeptembertől oda kellene járniuk.

“Nagyon szíven ütött. Annyira látszik, hogy ez egy felülről jött döntés”

– nyilatkozta egy elkeseredett szülő a lapnak.

A megszűnt képzések a vendéglátás-turizmus szakirányhoz tartoznak az iskolában.

A cukrász- és a szakácsképzés megszűnését egy május 20-i keltezésű levélben közölte az iskola igazgatója a diákokkal, szülőkkel.

A Pannonhalmi Főapátság kommunikációs vezetője azt állította,  minden tanulót átvesz a veszprémi iskola, és kollégiumi férőhelyekről is gondoskodnak.

Az iskola egy tanulmányi utat szervezett a diákoknak május 24-re, hogy megismerhessék az új iskolát, szaktanárokat.

Az érintett szülő kedden azt mondta:

hozzájuk még meg sem érkezett a szak megszűnéséről szóló hivatalos levél.

A levélből az is kiderül, hogy amennyiben valamennyi kilencedikes és tizedikes diák átiratkozik a veszprémi iskolába, akkor “van rá esély”, hogy a “távozni kényszerülő” oktatókat is átvegyék.

“Kérjük ennek tudatában töltsék ki a csatolt szándéknyilatkozatot!”

– teszik hozzá.

A Főapátság szóvivője elárulta,

a tizedikes osztályból mindenki, a kilencedikes osztályból pedig a legtöbben átjelentkeznek a veszprémi iskolába.

Országos tanárhiány

A füredi iskola esete aligha lesz példanélküli, hiszen – ahogyan az iskola vezetése is kitér rá levelében – az oktatóhiány országos probléma. A nyugdíjba ment szakvezetőjüket például öt éve próbálják pótolni, de idén áprilisban a helyette kijelölt szaktanár is felmondott. Őt követte egy másik tanár is, aki éppen abba a veszprémi iskolába megy át, ahova a diákok is kerülnek.

Kormos Gyula kiemelte:

“További váratlan fejlemény, hogy a következő, 2022/23-as tanévtől a szakos ellátottságunk még bizonytalanabbá vált, mivel tudomásunkra jutott, hogy kettő főállású, vendéglátás-turizmus szakoktató kollégánk pályaelhagyóként állást keres.”

Ennek lett a következménye az a döntés, hogy megszüntetik a vendéglátás-turizmus már említett két képzését.

Az iskola bezárása további logisztikai terhet is ró a családokra, hiszen a balatonfüredi iskolától tömegközlekedéssel legalább 46 perce, autóval pedig 22 percre van a veszprémi iskola, ami a reggeli dugóban akár több is lehet. Az iskola honlapján ráadásul egyelőre semmi nem jelzi, hogy az érintett két szak ne indulna el szeptembertől.

Kiemelt képünk illusztráció

További híreink

Az EU eltörölné az egyhangú döntéshozatalt

Irányi Dániel

Franciaország: a börtönben radikalizálódott, szabadulása után rendőrnőre támadt

Irányi Dániel

Összekeverték a vakcinákat egy romániai kórházban

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen