3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Kétfarkúak két fenékkel?

Volner János javaslatára a Fidesz minden bizonnyal 71 egyéni jelölt állítását szabja feltételnek, ahhoz, hogy valamely jelölő szervezet országos listát állítson. Nagy valószínűséggel ez egy listára és közös jelöltekre kényszeríti az összes balliberális ellenzéki pártot. De mi lesz a Kétfarkúakkal? Milyen babér teremhet és milyen termett eddig nekik ebben az összefogásban? A párt nyilatkozatai és önkormányzati munkája alapján vizsgáltuk meg a kérdést.

A 2019-es önkormányzati választásokon összesen 14 mandátumhoz jutottak különböző, főleg Budapesti testületekben. Októberi nyilatkozatuk alapján 2022-ben önállóan kívánják magukat megméretni és 30 körzetben önálló jelöltet is állítanának.

Kovács Gergő, a párt elnöke azt mondta,

“Az álláspontunk nem változott, akkor tudunk beszállni az összefogásba, ha mindenki más kiszáll.”

Nem kaptak meghívót

Önálló listát azonban egészen biztos, hogy nem fog tudni állítani a szervezet, hiszen Budapesten kívül nem, vagy csak alig léteznek. Az ellenzéki összefogásba hivatalosan nem hívták meg őket, de a Momentum és az LMP azért megkérdezte, hogy mégis mit szeretnének.

Össze nem fognak vele, de ártani a világért sem ártanának Gyurcsánynak

A Kétfarkú Kutyák Gyurcsánnyal semmiképpen nem szeretnének közösen indulni, viszont a 30 jelöltjüket olyan körzetekben akarják indítani, ahol a baloldal magabiztosan nyer, még a Kutyapárt nélkül is.

A Kétfarkú Kutyapárt két helyen szokott bekerülni a hírekbe és alakítani a napi politikát, az egyik ilyen a Hegyvidéki közgyűlés, ahol Kovács Gergő a párt elnöke Pokorni Zoltánnal került permanens összetűzésbe, önkormányzati cégek felügyelő bizottságainak összeállítása mentén. Ebben a testületben rendszerint a baloldallal szavaz és működik együtt a párt, legyen szó költségvetésről, vagy bizottsági helyekről.

A másik kutyafuttató Ferencváros. Itt Döme Zsuzsanna személyében a párt alpolgármestert ad a kerületnek, hiszen nem kis meglepetésre Baranyi Krisztina polgármester a korábbi ígéretével ellentétben a Momentum helyett a Kétfarkúak képviselőjét kérte meg a feladatra. Döme azóta pozícióját kapcsolati tőke felhalmozására használja fel és nem egyszer még Baranyival is konfrontálódik ennek érdekében. A helyiek úgy tartják, hogy Döme Zsuzsanna népes aktivistáival már a 2022-es indulását készíti elő.

Hogyan tovább? 

A választási szabályok megváltoztatása miatt a Kutyapárt elképzelése a külön indulásról kútba esett, helyette egy-két körzetben próbálkozhatnak, de egy baloldali és egy fideszes jelölt mellett csak a tisztes helytállás maradhat nekik. Nagy kérdés, hogy az összefogásba beszállva kapnának e nyerhetőnek mondott körzetben kizárólagos jelölési jogot. Jelenleg a Kutyapártnak ez az egyetlen forgatókönyv, ami eredményezhet mandátumot, de ebben az esetben is maximum egyről beszélhetünk, amiért cserébe össze kellett fogniuk Gyurcsánnyal.

Még mindig vicc?

A Kétfarkú Kutyapárt 2006-os alakulása óta most van a legbefolyásosabb, de a legnehezebb helyzetben is. Ráadásul szavazóik jellemzően a Budapesti 18-25 korosztályból kerülnek ki. 2006 óta 14 év telt el, az akkori viccpárt azóta több újjáalakuláson is átesett. Kérdés, hogy egy akkori 20 éves szavazó, most 34 évesen is tud-e olyan jóízűen nevetni a párt poénjain, mint annak idején.

További híreink

Toroczkai László: A transzhumanizmus veszélyes!

Kemény János

Nemzeti gazdasági kórkép – a magánbenzinkutasok már az út szélén

Kemény János

“Magyarország ne fizessen Ukrajnának!”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben