1.8 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Belföld

Kétszáz óra munkáért százezer forint munkabér a János kórház Covid-osztályán

Hiába várták a Szent János Kórház koronavírus-osztályának ápolói a 180 százalékos bért, áprilisi munkájukért a legtöbbjük lehetetlenül kevés fizetést kapott. A legrosszabbul azok jártak, akik márciusban két hét karanténba kényszerültek – írja a 24.hu.

A lapnak nyilatkozó ápoló – aki a a Szent János Kórház Covid-osztályán dolgozik – elmondása szerint “kővé dermedt”, mikor értesült az áprilisi fizetéséről. Az intézmény százezer forintot alig meghaladó összeget utalt át munkájáért, miközben több mint kétszáz órát dolgozott a koronavírussal fertőzött betegek között, talpig védőfelszerelésben. A pontos összeg nem hozható nyilvánosságra, ugyanis félő, hogy az ápolót retorzió érné.

 

Az ápoló – kollégáihoz hasonlóan – számított az ígért 180 százalékos bérre, amit egyelőre nem kaptak meg. A 24.hu úgy tudja, az áprilisi munkáért járó fizetések az osztályon nettó 109 és 150 ezer forint között mozogtak.

A kórház Covid-osztályára több helyről csoportosítottak át ápolókat és orvosokat. Ők májusban az alapfizetésüket kapták meg, nem az ígért 180 százalékos bért.

Voltak olyan orvosok és ápolók is, akiknek márciusban 14 napot karanténban kellett tölteniük, ugyanis az osztályon regisztráltak egy fertőzött beteget. A szerencsésebbek hazamehettek, a kevésbé szerencsések a Kútvölgyi Kórházba kerültek két hétre. Akkor a kórház megígérte, 100 százalékos táppénz jár az önhibáján kívül kialakult helyzetért, és az áprilisi utalásban ez meg is jelent.

Májusban azonban ez már nem így történt. A 100 helyett csak fizetésük 60 százalékát kapták, a kórház a különbözetet levonta. Mivel a bruttó 300 ezer forint alatti alapfizetéséhez a pótlékokat sem adták hozzá, megdöbbentően alacsony összeg érkezett az ápolók számlájára. Érdeklődésére, hogy miért nem kapta meg a pótlékokat és a túlórapénzt, újabb ígéretet kapott a kórháztól: a következő havi fizetésével utalják majd, utólag, ahogy az ígért 180 százalékos fizetést is.

A Szent János Kórház a különbözet levonását ugyan nem cáfolta, de azt írta, a 100 százalékos táppénzre való jogosultság megállapítása a kórháztól független, arról országosan egységesen az egészségbiztosítási törvény rendelkezik.

„Függetlenül attól, hogy a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben vagy egyéb okból következik be a keresőképtelenség, a táppénz számfejtésének gyakorlata ugyanaz: első körben a munkavállaló havi bérének 60 százaléka kerül kifizetésre. Amennyiben a hatóság a beérkezett dokumentumok alapján lefolytatott vizsgálata keretében megállapítja, hogy a foglalkozási megbetegedés jogszabályi feltételei fennállnak, az állam gondoskodik a különbözet kifizetéséről. A jogosultság attól függetlenül fennáll, hogy a munkavállaló a karantén idején megfertőződött-e az új típusú koronavírussal, vagy sem” – írta az intézmény.

Nehéz helyzetben az ápolók

A kórház magatartása széles körű felháborodást keltett a dolgozók között. Sok ápoló nehéz helyzetbe került a hó végére, ugyanis pótlékok és járulékok nélküli fizetése alig elég bármire.

Pedig már csak azért is megérdemelnénk a nagyobb fizetést, mert egész nap a védőfelszerelésben dolgozunk, ami nem egyszerű

– fakadt ki az ápoló, aki elmondta, a maszkon kívül védőszemüveget, az egész arcot védő pajzsot, két kesztyűt és overallt viselnek az osztályon, ahol a dolgozók nemcsak a jövő havi, reményeik szerint a pótlékokkal és a 180 százalékos bérrel megnövelt fizetést várják, hanem a korábban beígért bruttó 500 ezer forintos juttatást is. Utóbbiról Kásler Miklós miniszter a Demokratának adott interjúban nyilatkozott. Akkor azt ígérte: nyáron, a Semmelweis-napi megemlékezések környékén kapják meg az egészségügyi dolgozók.

Korábban mi is beszámoltunk róla, a Szent János Kórház a javuló járványhelyzettel és a dolgozókra háruló kevesebb teher miatt a 180 százalékos szintről 150 százalékra csökkentette a koronavírusos betegeket ápolók óradíját.

(24.hu nyomán – Fotó: MTI /kormany.hu /Árvai Károly)

További híreink

A “védőoltás” után halt meg egy fiatal diák

Faragó Dániel

Felmentették a Szegedi Törvényszék elnökét

Dunai Tibor

Szabadi István lesz a Mi Hazánk jelöltje a kiskunhalasi térségben

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben