26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Kína mellé áll Tajvan kérdésében Oroszország

Provokációnak minősítette, és elítélte az amerikai házelnök tajvani látogatását Oroszország. Az orosz álláspont szerint ez a lépés kifejezetten Kína megsértésére irányult.

Igencsak fokozódik a feszültség Ázsiában is. Kína egyre több jelét adja annak, hogy ha kell, bizony, erőszakkal is bekebelezi Tajvant. Valószínűleg erre válaszul utazott a szigetországba az amerikai házelnök, hogy támogatásáról biztosítsa a tajvaniakat a kommunista fenyegetéssel szemben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint viszont:

Washington szándékosan bosszantja Kínát az úttal, büntetlenségét fitogtatva.

Megjegyezte:

nem lát mást, ami indokolná a lépést, hiszen az Egyesült Államok pontosan tudja, mit jelent ez Kínának. A Kreml korábban provokációnak nevezte Pelosi útját, és szolidaritásáról biztosította Pekinget.

Az orosz megnyilvánulás egy egyértelmű üzenet Kínának, ők elkötelezettek a kétpólusú világrend kiépítésében, és ha Kommunista Kína lépni akar, Oroszország mellette áll.

Lavrov tartja magát azon álláspontjához, miszerint:

Oroszország támogatja Peking „egy Kína” politikáját Tajvannal kapcsolatban.

Eközben az orosz külügyminiszter baráti országként és régi szövetségesként beszélt Mianmarról kollégája, Vunna Maung Lvin előtt. Mianmar támogatta Oroszországot az ukrajnai háború kezdetén.

Az országban zűrzavar és erőszak uralkodik azóta, hogy 2021 februárjában a hadsereg puccsal átvette a hatalmat. Lavrov látogatásával egy időben zajlik Kambodzsában a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszteri találkozója, amelyen Mianmar nem vesz részt.

Magyar Jelen – MTI

További híreink

Anglia: 11 éves kislányt erőszakolt meg a gambiai férfi

Avar Álmos

Orbán Viktor: az újranyitás feltétele a vakcina

Varga Lilla

Mártírnak nevezte Oszama bin Ladent a pakisztáni miniszterelnök

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben