35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
Külföld

Kína pozitív változásokat remél Joe Biden elnökségétől

Immáron Kína is gratulált Amerika leendő elnökének. Xi Jinping maga hívta fel Joe Bident, miután Trump bejelentette, megkezdődhet a hatalomátadás – írja a Guardian. 

Az állami média szerint Xi Jinping telefonon hívta fel a demokrata elnökjelöltet, akinek gratulált győzelméhez, majd kifejtette, reméli, hogy a jövőben a két állam kapcsolata konfliktus és konfrontáció mentes lesz, amit a kölcsönös tisztelet és együttműködés jellemez majd.

Említésre méltó, hogy miközben Európa számos országa, köztük Nagy-Britannia, vagy Németország, már november 8-án rohantak gratulálni Joe Bidennek, addig Kínában volt annyi tartás, hogy megvárja, míg Trump elindítja a hatalomátadás folyamatát, ezzel kvázi elismerve vereségét. A demokratáknak a jelentősebb vezetők közül már csak Vladimir Putyin gratulációjára kell várniuk, aki azt mondta, majd ha a perek is lezárulnak, és a bíróság egyértelműen kimondja, Biden győzött, akkor fog gratulálni.

Kína alelnöke, Wang Qishan Kamala Harrist hívta fel, neki gratulált a győzelemhez.

Xi Jinping jól ismeri Joe Bident, hiszen Obama alelnökeként számos alkalommal járt Kínában, és igen jövedelmező kapcsolatot épített ki, nem csak az országa szempontjából, hanem fia és családja üzleti érdekei tekintetében is.

Obama alatt az USA Kínával leginkább az “engedmények és együttműködés” politikáját folytatta. Ezen változtatott Trump, aki nem szándékozott behódolni az ázsiai kommunista óriásnak, hanem felvette a kesztyűt. A Trump-adminisztráció négy évét legfőképp a Kína elleni harc jellemezte. A Pekingi Egyetem professzora szerint ez változni fog Biden beiktatásával.

Az USA és Kína viszonya stabilizálódni fog, jóval kiszámíthatóbb lesz, és helyet kap majd a kölcsönös együttműködés

– véli a professzor.

Fotó: Xinhua/REX/Shutterstock

További híreink

Tizenévesek halálra vertek egy tűzoltót Augsburg belvárosában

Szabó Norbert

Román alkotmánybíróság: nyugodtan lehet ünnepeltetni Trianont Erdélyben

Szabó Norbert

Kasztráció és halálbüntetés

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben