3.9 C
Budapest
2022. december 4., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Kőkemény sajtócenzúráról dönthet a svéd parlament

Az előző svéd országgyűlés (Riksdag) idén áprilisban szavazta meg azt a javaslatot, ami szerint korlátozható lesz a sajtó olyan információk megosztásával kapcsolatban, amelyek ronthatják Svédország kapcsolatát más államokkal és szervezetekkel – írja a Magyar Nemzet helyszíni tudósítójára hivatkozva a Mandiner. 

A tavaszi szavazáskor a nyolc parlamenti pártból hat értett egyet a javaslattal. A most megalakult új svéd parlament várhatóan november 16-án veszi napirendre a kérdést. Ha az új szavazáson az előzőhöz hasonló eredmény születik, akkor válik sikeressé az alkotmánymódosítás.

Ürügynek a NATO, az ENSZ, valamint más nemzetközi együttműködések körében felbukkanó “titkos információk védelmét” hozták fel. Ez például azt jelenti, hogy

büntetendő lesz olyan információk felfedése, amelyek feltételezhetően súlyos következményekkel járhatnak Svédországnak egy másik állammal vagy nemzetközi szervezettel fennálló kapcsolatára nézve.

Ezáltal pedig az is előfordulhat, hogy a legnagyobb visszaélésekről egyszerűen nem számolhatnak majd be a hírportálok.

“Ez többek között a svéd média külföldi tudósításait is érintheti” – jelentette ki Ulrika Hyllert, az újságírószövetség elnöke. “Svédország külföldön végzett tevékenységeit jobban figyelemmel kellene kísérnünk, nem utolsósorban most a NATO-folyamat kapcsán. De ezzel a jogalkotási javaslattal ennek pont az ellenkezője lesz igaz” – tette hozzá.

Mikael Ruotsi alkotmányjogi oktató egy konkrét eset kapcsán fejezte ki aggályait a médiacenzúra kapcsán.

Korábban ugyanis a svéd szociáldemokrata kormány egy szaúd-arábiai fegyvergyár felépítését kívánta támogatni a svéd adófizetők pénzéből. Ám ezt a média leleplezte, mire a kormány meghátrált. Az új törvény értelmében azonban egy ilyen leleplezés már bűncselekménynek minősülne.

A svéd közrádió kereste a pártokat a törvénymódosítással kapcsolatban, de egyik sem kommentálta azt.

Kiemelt képünkön a svéd parlament, fotó forrása: Wikipédia

További híreink

A fideszes sajtó “elfelejtett” beszámolni arról, hogy Novák Katalin a Háttér Társasággal tárgyalt

Horváth Tamás

Vége a baloldali hegemóniának: jobboldali kormány alakulhat Svédországban

Irányi Dániel

Az energiaválság miatt rögtönzött sátrak felállítását javasolják Svédországban

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben