20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt

Költséghatékonyság mögé bújtatott politikai tisztogatás Tatabányán

Forrnak az indulatok Tatabányán, ugyanis a 2021-es évet hatalmas leépítésekkel kezdte Szűcsné Posztovics Ilona polgármester asszony. A járványügyi helyzetre hivatkozott, ám többen politikai alapú leszámolást sejtenek a háttérben. Boda Bánk László, a Mi Hazánk Mozgalom tatabányai önkormányzati képviselője portálunknak elárulta, hogy korábban nemigen volt jellemző a polgármesterre a spórolás. Kötbérezés elmulasztása miatt például közel 300 millió forintot engedett el egy kivitelező cégnek, de beszélt a kommunikációs stábnak juttatott súlyos összegekről is. Boda szerint végső soron a cél a Mi Hazánkat ellehetetlenítése volt a cél.

– Sajtóhírek szerint Tatabányán felbolydult az élet. Egészen pontosan mi folyik?

Január 6-án kezdődött minden. Szűcsné Posztovics Ilona polgármester asszony felkelt, és úgy gondolta, hogy tisztogatásba kezd. Huszonnégy embert elküldött a hivatalból. Ráadásul olyan körülmények között, hogy felkészülni sem tudtak rá. Egyik pillanatról a másikra hozott döntés volt. Egyedülálló anyuka is van köztük, mint ahogy többgyermekes is. Olyanok, akik akár 15-20 éve ott dolgoznak, s látszik, politikai alapon tisztogatott. Akiről azt feltételezte, nem az ő szimpatizánsa, annak mennie kellett.

– Ezen felül voltak további leépítések is?

Ugyanezzel a lendülettel elküldte Fekete Miklóst, az MSZP-s alpolgármestert is, és – szintén a költségcsökkentésre hivatkozva – visszahívott a felügyelő bizottságokból kilenc tagot. Esetenként itt is erősen érződik a politikai indíttatás, hiszen a Mi Hazánk összes bizottsági tagját visszahívta, de fideszeseket is, és nem mellékesen az MSZP régi prominenseit.

– Átgondolt koncepció mentén cselekszik ön szerint a polgármester?

Igen, úgy tűnik, a DK-s vonal erősítését szolgálják ezek a lépések, mert bár a polgármester sohasem vállalta fel egyenesen, mindenki úgy tartja számon, ő a Demokratikus Koalíció polgármestere.

De szerintem a fő cél az volt, hogy a Mi Hazánk helyeit megszüntesse.

Azt ugyanis tudni kell, a polgármester sok mindenkivel szeret együttműködni, de a Mi Hazánkkal nem nagyon. A másik cél pedig az MSZP gyengítése volt, hiszen a Fidesz által magukénak tudott pozíciókat nem szüntetett meg. Bár fideszes delegáltakat is hívott vissza, de kínosan ügyelt arra, hogy aki közgyűlési tag, vagy esetleg jelentősebb fideszes, azok maradjanak.

– Kikre gondol fideszes prominensek alatt?

A volt fideszes polgármesterrel, Schmidt Csabával egy felügyelő bizottságban ültem, és ő maradt, nekem, mint Mi Hazánk tagnak, mennem kellett.

– Hogyan reagáltak minderre?

Mi már korábban eldöntöttük, hogy adott esetben, ha ilyenre kerül sor, bejelentjük, hogy ingyen is vállaljuk a pozíciónkat, hiszen nem a pénzért csináljuk, hanem a városunkért. Viszont, mivel nem egyeztetett erről senkivel, hanem hirtelen jelentette be, mi sem tudtuk előzetesen jelezni ezt. Úgyhogy csak másnap tudtuk eljuttatni a nyilatkozatot, hogy a mi delegáltjaink tiszteletdíj nélkül is vállalják a további munkát. Ez csak azért érdekes, mert költségcsökkentésre hivatkozva elküldeni olyan valakit, aki ingyen is ellátja ugyanazt a feladatot, finoman szólva is érdekes és átlátszó.

– Milyen bizottságokról van szó?

Ezek fontos bizottságok, háromból hívtak vissza bennünket. Az egyik legfontosabb a T-Szol Zrt., amely tulajdonképpen minden fontosabb tatabányai céget összefog, úgymond holding-szerűen működik. Az Agora Kft. is ehhez hasonlóan működik, ez a nagy és a kisebb művelődési házakat irányítja és sok sport és kulturális célú tevékenységet, mely ugyancsak fontos Tatabánya számára. A harmadik pedig a TBusz nevezetű cég, amiről tudni kell, pár évvel ezelőtt Tatabánya a saját kezébe vette a tömegközlekedést, és százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég. Azért látszik, hogy egyik sem jelentéktelen hely.

– Törvényes ez az eljárás?

Határozott véleményem, hogy nem. Egyrészt a kormányrendelet a vészhelyzetről meghatároz célhoz kötött intézkedéseket, ezek nem azok.

A spórolást egyébként is csak közvetve lehet felvetni, a mi esetünkben pedig egyáltalán nem, hiszen mint mondtam, mi ingyen is vállalnánk. De ami fontos, a felügyelőbizottságok tiszteletdíját nem az önkormányzati költségvetésből finanszírozzák, ezek a szóban forgó cégek saját költségei. Nem hinném például, hogy a távhő szolgáltatások árát befolyásolná a koronavírus, hiszen az szabott áron megy. Egyértelmű, hogy az egész arról szólt, hogy a Mi Hazánkat eltüntesse fontos helyekről, és mellette persze egy baloldali, belső leszámolást is láthatunk az MSZP ellen.

– Mi a következő lépésük?

Meg fogom tenni a kormányhivatal felé a szükséges lépéseket. Törvényességi felügyeleti eljárást fogok kezdeményezni, mert szerintünk törvénysértés történt. Sem arányos intézkedésnek nem nevezhető, sem az elérni kívánt célt nem szolgálja, tehát a koronavírus helyzet az egészet nem indokolja.

– Úgy hírlik, azért mégis akad, amire van forrás. Igaz, hogy az új jegyző valóban egymillió forintot kapott az első hónapja után, a kommunikációs stáb pedig több 10 millió forint juttatásban részesült?

Így van, és ez az, ami miatt én tényleg fel vagyok háborodva. A tavalyi évben nagyon sokat költöttek arra a kommunikációs stábra, ami tulajdonképpen nem csinál semmit. Kamerát tartani és a Facebookra közzétenni valamit nem hiszem, hogy egy teljes állást igényel. Ez egy komoly összeget képezett Tatabánya költségvetésében, és ebből a stábból nem is mentek el emberek. Vérlázító továbbá, hogy a volt tiszti kaszinó épületének a felújítása körül is gondok vannak, nagyon sokat csúszott vele a kivitelező. Nagyon hosszú és szövevényes történet, tavalyi évben én is pedzegettem az ügyet, rendszeresen kértem az indokokat a polgármestertől, hogy miért nincs megkötbérezve ez a kivitelező. Több hónapot csúszott.

Sőt, az egyik kirúgott dolgozó beszámolt róla, hogy októberben még luxus csapatépítő nyaraláson vettek részt a hivatali vezetők a polgármester vezetésével. A Bakonyban lévő szállodában nem spóroltak a költségekkel. Ez az információ még nincs megerősítve másik  forrásból, de gyaníthatóan igaz.

– Hogyan felelt erre a polgármester asszony?

Úgy, hogy megcsinálta a műszaki átadás-átvételt, persze késve, körül-belül 300 millió forintnyi kötbérre tarthatott volna igényt a város. De mivel az átadás megtörtént, tekinthetjük úgy, hogy elengedte a kivitelező cégnek. De továbbmegyek, még 24 millió forint pótmunkát egy szerződésmódosítással utólag még elismert nekik és kifizetett. Ha jól számolunk, 320 millió forintot eltapsolt ennek a cégnek, és ezek után érkeztünk el oda, hogy idén januárban spórolásra hivatkozva tisztogat.

– Szerinte ezekkel az elbocsájtásokkal mennyit takarít meg Tatabánya?

Az ő kalkulációi szerint mintegy 60 millió forintot. Ez az igazán vérlázító, mert ez innentől kezdve indokolhatatlan. Amikor egy polgármesternek van lehetősége, hogy közel 300 millió forintot behozzon a költségvetésbe, akkor ő úgy dönt, nemhogy behajtja, hanem még pótmunka címén 24 milliót fizet. És ezt az épületet a mai napig nem adták át. Tehát a használatbavételi engedélyt végül nem kapta meg az épület.

– Térjünk vissza a jegyzőre, neki milyen szerepe lehet?

Elképzelhető, hogy komoly. Két hónappal ezelőtt került a hivatal élére, és decemberben rögtön egy egymilliós jutalmat kapott a polgármestertől.

Aki decemberben még egymilliós jutalmat oszt, nem gondolom, hogy január elején már úgy gondolja, hogy költségcsökkentést kell véghezvinni, ezek a dolgok nem nagyon passzolnak össze. Gyanítom, hogy ez a jutalom azért is volt, hogy végrehajtsa a jegyző ezeket a tisztogatásokat. Hiszen hivatalosan a munkáltatói jogokat a jegyző gyakorolja. Ezek után azt állítani, hogy Tatabányán átláthatóságot akarnak, amivel kampányoltak, teljesen nonszensz.

– Mi várhat ezután Tatabányára? Eddig is eléggé törékeny volt a politikai egyensúly.

Így van, eddig is azért arról volt szó, hogy a baloldal a Fidesszel összefogva, bár lehet, ez erős, de mindenképpen a Fidesznek a szavazataira számítva irányította a várost. Például ha egy hitelfelvételről kellett dönteni, amit a Mi Hazánk nem támogatott, a Fidesz a hitel mellé állt. Várható, hogy repedések keletkeznek a baloldali összefogáson is, elképzelhető, hogy sok baloldali képviselő ezután nem fogja támogatni a polgármester asszonyt, sőt, akad olyan, aki már ki is lépett a frakcióból. Ha a baloldal még erre sem számíthat, akkor nem látom lehetőségét, hogy komolyabb döntéseket tudjanak véghezvinni.

– Benne van a levegőben akár egy időközi választás is?

Azt látom, hogy a Fidesznek még nem érdeke egy időközi választás, a kiugrott baloldali képviselőknek sem áll érdekében az új választás, hiszen nem biztos, hogy innentől kezdve egy közös listán megfelelő helyen tudnak szerepelni. Ráadásul a baloldali többség létrejötte is igen kétséges volna. Azt esetleg el tudom képzelni, hogy idővel a polgármester asszony lemond. Pillanatnyilag így áll a helyzet, de nem vagyok jós, meglátjuk.

(Fotó: Facebook)

További híreink

Meghalt 12 beteg és 3065-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Szabó Norbert

Január végéig levelet küld a bank – sokak szeme elkerekedhet

Irányi Dániel

Töredékszavazatként minden egyéni jelöltre adott voks is hasznosul a listán

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben