29.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Kommunista győzelmet hozott Ausztriában a grazi önkormányzati választás

Az előzetes eredmények alapján az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) nyerte a grazi önkormányzati választásokat. A város polgármestere hamarosan a nyíltan kommunista Elke Kahr lehet.

Az Osztrák Kommunista Párt 28,9 százalékot szerzett a grazi önkormányzati választásokon, amivel több mint 8 százalékkal javított korábbi eredményén. A kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatottsága a városban ugyanakkor 12 százalékot esett vissza, és így csak 25 százalékot ért el. Siegfried Nagl, a város 2003 óta hivatalban lévő néppárti polgármestere be is jelentette távozását. A választáson a Zöldek 17,3 százalékot, a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 10,9, a szociáldemokraták (SPÖ) 9,6, a liberális NEOS pedig 5,3 százalékot szereztek – írja a Die Presse nyomán a Telex.

Európai tendencia, hogy miközben a mindenkori politikai elit retteg és irtózik a hazafias, nacionalista formációktól (Németországban az AfD-t pl. be is akarják tiltani, és a titkosrendőrség is figyeli őket), addig a kommunizmussal nyíltan örökséget vállaló pártok valamiért teljesen szalonképesek, a média nagy barátai, sőt, még koalíciós partnernek is alkalmasak.

Ez a helyzet az osztrák kommunistákkal is. A grazi választások után a közszolgálatai televízióban folytattak kedélyes csevegést Elke Kahral, aki magukat a “kisemberek pártjaként” határozta meg. Elárulta, még ők sem számítottak arra, hogy győzni tudnak, először azt hitték, valami hiba van a szavazatszámláló géppel. Arra nem adott egyértelmű választ, hogy ő szeretne-e lenni a polgármester, de a választás előtt már utalt arra, hogy elképzelhetőnek tart egy koalíciót a szociáldemokratákkal és a zöldekkel. Azt pedig tudjuk, hogy a zöldek és a szocdemek bármikor képesek összeborulni a kommunistákkal.

Az Osztrák Kommunista Párt grazi szervezete 15 pontos programjában egyebek mellett ellenzi a lakások bérleti díjának emelését, a város vagyonának privatizációját, mérsékelné az óvodai ellátás díját, metró helyett buszokkal és városi vasutakkal fejlesztené a közösségi közlekedést, és megfizethető belépőjegy árakat követel az uszodákba és a szabadidős létesítményekbe.

További híreink

Nincs különbség az Orbán- és Gyurcsány-kormány abortuszpolitikája közt

Varga Lilla

Merkel: Európa nem érdekelt a kétpólusú világ visszatérésében

Varga Lilla

Negatív lett a finn kormányfő koronavírustesztje

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen