2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Könnygázzal és vízágyúval oszlatták Maliban az elnök lemondását követelő tüntetőket

Könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel a mali rendvédelmi szervek szerdán kora reggel a főváros, Bamako egyik központi terén éjszakázó kormányellenes tüntetők százait, akik Ibrahim Boubacar Keita elnök lemondását követelték.

Kedden több ezren gyülekeztek a bamakói Függetlenség téren, miután az ellenzék és a kormány nyugat-afrikai országok közvetítésével zajló tárgyalásai megfeneklettek.
Szemtanúk beszámolói szerint az összecsapások a biztonsági erőkkel a kora reggeli órákban kezdődtek, miután a rendőrség több könnygázgránátot lőtt ki a tiltakozók táborára.

“Pánik tört ki. A tüntetők lélekvesztve próbáltak biztonságba kerülni. Egyeseket eltapostak” – mondta egy helyi lakos a Reuters hírügynökségnek.
A közösségi oldalakon megjelent felvételeken a gáztól ködös teret lehetett látni.

A mali vezetés egyelőre nem reagált a történtekre.
A kormányellenes tüntetések élén a 2020. Június 5-i Mozgalom – Hazafias Erők Tömörülése (M5-RFP) nevű ellenzéki mozgalom áll, amely az áprilisban tartott, vitatott parlamenti választásokat követően kapott erőre.
Az ellenzék korrupcióval és alkalmatlansággal vádolja a kormányt. A vitatott választási eredmények miatt áprilisban kezdődött tiltakozások júliusban válságba torkolltak, mert a rendőrök több tüntetőt megöltek. Jogvédők adatai szerint már legalább tizennégyen haltak meg és több mint háromszázan megsebesültek az összecsapásokban.
Malit 2012 óta folyamatosan válság sújtja, az országot a széthullás veszélye fenyegeti. Az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetek is aktívak ott. Viszályok dúlnak ráadásul a különféle népcsoportok (mande, bambara, malinke, szoninke, peul, voltaic, szongáj, tuareg, mór) között is.

MTI

További híreink

A Mi Hazánk véget vetne a követeléskezelők és végrehajtók közös üzletének

Kemény János

Antifa társasjáték került kereskedelmi forgalomba Franciaországban

Magyar Jelen

A Légió Hungária erdélyi divíziójának közleménye, a december 1-re, Székelyföldre szervezett soviniszta szervezetek felvonulása kapcsán

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben