15.2 C
Budapest
2020. október 26., hétfő
Magyar Jelen
Külföld

Kontraproduktív Izrael telepépítési terve

Kontraproduktívnak minősítette a német, a francia, a spanyol, az olasz és a brit külügyminisztérium pénteken Izraelnek azt a tervét, hogy újabb telepes otthonok ezreit építse fel az általa megszállt Ciszjordánia palesztin területein.

A lépés “sérti a nemzetközi jogot és további veszélybe sodorja a kétállami megoldást, amely igazságos és hosszan tartó békét eredményezhet az izraeli-palesztin ügyben” – fogalmazott közös közleményében az említett öt ország külügyi tárcája.

A Békét most nevű izraeli emberi jogi szervezet szerint az izraeli civil adminisztráció legfelső tervezési bizottsága közel ötezer újabb telepes otthon építését hagyta jóvá szerdán és csütörtökön.
Az öt nyugat-európai ország külügyminisztériuma felszólította az izraeli hatóságokat, hogy “azonnal hagyjanak fel a telepes otthonok építésével, valamint a kilakoltatással és a palesztin épületek lerombolásával Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában”.

A zsidó telepek építésének ügye az egyik fő vitapontnak számít az izraeliek és a palesztinok között évtizedek óta tartó véres konfliktusban. Mintegy 600 ezer izraeli él több mint 200 zsidó telepen Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A palesztinok ott és a Gázai övezetben tervezik létrehozni leendő államukat.

 

(MTI)

Kapcsolódó híreink

14 éves a koronavírus legfiatalabb európai áldozata

Szabó Norbert

Brüsszelnek még a karácsonyról is az LMBTQ-jogok jutnak eszébe

Dunai Tibor

Trump: Ha veszítek, talán elhagyom az országot

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben