8.9 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

Kormányinfó – “az energiaárak az egekbe nőttek”

Tájékoztatót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Gulyás Gergely eláruta, hogy a kormány a kormányülésen megállapította, hogy az energiaárak miatt nagyon nehéz a helyzet. 

Olyan történelmi mondatok is elhangoztak, hogy

– “Az energiaárak az egekbe nőttek.”

–  “A gázár nőtt a legjobban.”

Gulyás Gergely bejelentette, hogy az állami intézményeknél a kormány 25 százalékos csökkentést vár el.

A lakossági szegmensnél a miniszter azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy Magyarországon nagyon sok rezsitámogatás van.

“Azon vagyunk, hogy ezt meg tudjuk tartani” – fogalmazott. Mindenkit arra kérünk, hogy a gázzal óvatosan bánjon, tette hozzá megemlítve azt is, hogy vész esetén fát az erdőtelepeken is lehet vásárolni, erre hatósági árat vezetnek be. 10 köbméter fát mindenkinek tudnak biztosítani az állam ierdőgazdaságok a fűtési szezon kezdetéig – mondta.

A vállalati szektorban a miniszter komoly nehézséget lát, a legnagyobb veszély a termelő szektorban meglévő munkahelyekre leselkedik. A kormány célja, hogy ezek az ellátási láncok sértetlenül, de a profit csökkenésével működjenek.

Gulyás Gergely szerint az EU-s pénzekről a kormány lényegében megegyezett és minden olyan javaslatot előkészített, amivel Brüsszel egyetértett, vagy éppen Brüsszel mondta tollba kérte.

Kérdésre elmondta, hogy

az állami intézményekben 18 fokot határoznak meg a munkavégzés ideális hőmérsékletének.

“Mindenkit ugyanúgy szorít a cipő” – jelentette ki arra vonatkozóan, hogy az önkormányzatoknak is többszörösére nőttek a számlái, ezért az önkormányzati fenntartású óvodákban bölcsődékben is csoportösszevonásokkal kell kalkulálni.

Gulyás ezen a ponton azt is elismerte, hogy az Oroszország elleni szankciók sajnos nem kárt, hanem minden eddiginél nagyobb hasznot hoztak a háborút viselő államnak.

Gulyás: Horthy az provokáció

És igen! 10:49 perckor Breuer Péter és a Heti Tv is szót kapott. Péter arra volt kíváncsi, hogy a kormány mit szól a Horthy-szobor felállításához. Gulyás erre azt válaszolta, hogy a szobor felállítása provokáció, de Horthy személye és politikája ellentmondásos.

Az Index kérdésére Gulyás arról is beszélt, hogy könnyen előfordulhat az, hogy a költségvetésen is módosítani kell, de jelenleg annyira hektikus decemberig a helyzet, hogy azt sem tudják, hogy min kellene első körben módosítani.

A tanévkezdéssel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy beígértnél lényegesen magasabb béremelést akar adni a tanároknak, de erről az EU-val tárgyalnak, viszont további akadály a miniszter szerint, hogy a baloldal ezt folyton gátolja.

A hvg kérdésére Gulyás ismét megerősítette, hogy a 18 fokos döntés az államigazgatási szervekre vonatkozik, de ha kell ,akkor az iskolákban is bevezetik. Lesznek olyan tanuszodák, amiket muszáj lesz bezárni – tudatta a miniszter.

További híreink

Vadai Ágnes nagyon boldog, de mitől is?

Kemény János

Megmozdult a vidék: több mint ezren tüntettek a kötelező oltások ellen (frissítve)

Faragó Dániel

“Hivatalos”: Megtört az ellenzéki összefogás

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben