19.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Kormányinfó: ezentúl csak oltással lehet “védettségi” igazolványt szerezni, jön a negyedik oltás is

Az év első Kormányinfóján Gulyás Gergely nagy bejelentéseket és megállapításokat tett. A miniszter közvetve elismerte, hogy az eddigi oltások (az omikron ellen) semmit sem érnek, Gulyás szerint a megbetegedések száma jelentősen nőni fog.

Fontos tudnivaló, hogy

a védettségi igazolvány néven futó kártyát ezentúl átalakítják oltási igazolvánnyá.

A miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azzal magyarázta, hogy a védettség fogalma átalakult. 

  • A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, mert az átesettség fogalma mást jelent az omikron után, mint eddig. Új igazolványokat nem kell kiadni, a QR-kód alapján ellenőrizhető. Február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve az, aki két oltást kapott, de a másodikat hat hónapon belül.
  • Lerövidítik a karanténkötelezettség időtartamát 7 napra, de 5 nap után tünetmentesség esetén negatív teszttel lehet szabadulni.
  • Az iskoláknál, ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 nap, de ez a kötelezettség csak az oltatlanoknál áll fenn

-tette hozzá.

Gulyás mindenkit megnyugtatott és elmondta, hogy bőven van még elég kórházi ágy (ha mégsem hatnának a kísérleti vakcinák – a szerk.). Azt is hozzátette, hogy a “nagyon sikeres” oltási akció folytatódik és jelenleg 9 milliónál is több megvásárolt, de beadatlan vakcina van maradt, szóval jut mindenkinek.

A negyedik oltásról elmondta, hogy a héten megjelenik a rendelet és orvossal történő konzultáció után bárki számára beadható.

Gulyás kérdésre azt is elmondta, hogy nem akarják ingyenessé tenni a teszteket, mert a kormány attól fél, hogy akkor az emberek inkább tesztelnének az oltás helyett. 

További híreink

Felgyújtottak egy menekülttábort Libanonban egy vitát követően

Kemény János

14-15 éves elkövetők fosztottak ki egy férfit Oroszlányban

Kiss Albert

Rendkívül alacsony részvétel a dunaújvárosi időközin

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen