20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
Belföld

Közel száz lakástűz volt advent második hétvégéjén

Országszerte 91 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat a hétvégén, két ember életét vesztette a lángokban – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn a távirati irodát. Mukics Dániel újra arra figyelmeztetett, hogy a lakástüzek az adventi időszakban még gyakoribbak, miközben egy néhány ezer forintos füstérzékelő beszerzésével megelőzhetők lennének a tragédiák.

Vasárnap teljes terjedelmében égett egy nyolcvan négyzetméteres családi ház a Tolna megyei Értényen, a Bocskay utcában, a tűzesetben egy ember életét vesztette. Hétfőn hajnalban egy tatai, második emeleti lakásban keletkezett tűz. Az egyik szobában ágyon felhalmozott papír égett, füstölt. Bár a tűzoltók gyorsan eloltották a tüzet, egy ember meghalt, a fürdőkádban találtak rá. Húsz embernek kellett elhagynia az épületet, ők később visszatérhettek otthonukba – sorolta a tragédiákat Mukics Dániel, az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Pedig az OKF és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság december elején néhány fontos megelőzési tanáccsal igyekezett hozzájárulni a biztonságos készülődéshez. Mint írták, a nem megfelelő módon rögzített gyertya, vagy a koszorú alatt lévő tűzálló tál hiánya egy élet munkáját teheti tönkre néhány perc alatt. A legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezze, és az égő gyertyákat soha ne szabad felügyelet nélkül hagyni.

Fontos, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból – olvasható a hatóság honlapján.

Fotó: promotions.hu

További híreink

Tűzoltó szakszervezettel egyeztetett a Mi Hazánk

Kemény János

A függöny mögül kukkolt Vác szocialista alpolgármestere

Faragó Dániel

Egy IKEÁ-ba hömpölyöghet a tömeg, de a konditerem maradjon zárva?

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben