3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldBűnügyKiemelt

Külföldieket juttattak hamis adatokkal magyar útlevélhez

Nyolc emberrel szemben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, a vádhatóság szerint a vádlottak bűnszövetségben 76 külföldit juttattak hamis adatokkal magyar útlevélhez. A Fővárosi Főügyészség közlése szerint egy 36 éves férfi 2015-ben megállapodott az Európai Unión kívüli külföldiekkel, hogy pénzért segít nekik az unió és az Amerikai Egyesült Államok területére jogellenesen bejutni. Ennek érdekében társaival megszervezte, hogy a külföldiek olyan útlevélhez jussanak, amely az ő fényképüket és ujjlenyomatukat, azonban uniós polgárok, honosított magyar állampolgárok adatait tartalmazta.

Ibolya Tibor, a hatóság vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az elkövetésbe bevontak két fővárosi okmányirodai ügyintézőt is, akik közül az egyiket megvesztegették, így juttatva a többek között ukrán, orosz, fehérorosz és albán “ügyfélkörüket” hamis magyar okmányokhoz. A főügyész megjegyezte: a hatóság egy útlevelet – utólagos ellenőrzés miatt – végül nem adott ki.
A jelentős biztonsági kockázatot jelentő ügyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat derítette fel, és a feljelentése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság felszámolta a bűnszövetséget.

A Fővárosi Főügyészség az egyik okmányirodai ügyintézőt 49 rendbeli hivatali vesztegetéssel vádolja, továbbá a másik ügyintézővel együtt hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével és bűnszövetségben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészéssel. A bűnszövetség tagjai ellen a többi közt embercsempészés, vesztegetés és közokirat-hamisítás, valamint hamis magánokirat felhasználása a vád.
Az ügyészség a Fővárosi Törvényszéktől hat vádlottal szemben letöltendő börtönbüntetést és pénzbüntetést indítványozott együttesen, egy ukrán “ügyféllel” szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést kért, egy adminisztratív ügyintézésben hamis meghatalmazásokkal segítő nővel szemben pedig pénzbüntetést indítványozott. Emellett a vádhatóság az okmányirodai ügyintézőket a foglalkozásuktól is véglegesen eltiltaná.
A megvesztegetéssel vádolt okmányirodai ügyintézőt a törvény – a halmazati szabályok alapján – öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti – írta Ibolya Tibor.

További híreink

A Légió Hungária erdélyi divíziójának közleménye, a december 1-re, Székelyföldre szervezett soviniszta szervezetek felvonulása kapcsán

Kemény János

Német kancellár: modern bevándorlóországot akarunk létrehozni

Irányi Dániel

Családtagjaik megkínzásával fenyegették a kormány ellen tiltakozó iráni focistákat

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben