15.6 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
Kultúra

Különleges kézirat látható a felvidéki Gömör-Kishonti Múzeumban

Liszkay Gusztáv (Derencsény, 1843 – Selmecbánya, 1889), aki az egykori híres selmecbányai akadémián szerzett oklevelet bányászat-kohászat szakon, majd ott is tanított, értékes tudományos könyvvel gazdagította a magyar műszaki irodalmat.

Bányatan című könyvét 1874-ben írta és ez az első jelentős kiadvány ebben a témakörben. A könyv kéziratát a szeptemberi hónapban Rimaszombatban, a Gömör-Kishonti Múzeumban, mint a hónap műtárgyát állítják ki. Erről Ľudmila Pulišová, a múzeum néprajzos szakembere tájékoztatott.

„A kézirat 53 oldalt tartalmaz és nagy örömünkre a múzeumunk 17 000 dokumentumot tartalmazó archívumában találtunk rá. Történt ez akkor, amikor a bányászat és kohászat dokumentumait kutattuk a témakörben 2018-ban nyitott kiállításunkhoz” – mondta a néprajzos szakember azzal, hogy a múzeum gyűjteményébe ezt a kéziratot még 1906-ban a rimabrézói Liszkay János evangélikus lelkész adományozta.

A Bányatan című kiadvány előszót és bevezetőt is tartalmaz, amelyek után következnek az egyes fejezetek a bányászat témaköréből.

„Ezeket a szerző tizenegy részre osztotta, amelyek értékes ismereteket nyújtanak a kőzetek és ércek lelőhelyéről, az ércek kitermeléséről, a bányászat működéséről, de még a bányák szellőztetéséről, lecsapolásáról, a bányavizek elvezetéséről és a bányamérnökségről” – tette hozzá Ľudmila Pulišová.

A kézírásos szöveget a szerző több helyen saját rajzaival, illusztrációival egészítette ki, amelyeket a nyomtatás során is felhasználtak. A nyomtatott könyv 1878-ban jelent meg az eredeti kézirat többszöri megváltoztatása után.

(Forrás: felvidek.ma – Fotók: facebook.com/Gömör-Kishonti Múzeum)

További híreink

Meglátta az állatkert medvéje az árnyékát, hosszú lesz a tél a hagyomány szerint

Kiss Albert

Újragondolt szegedi papucsok tervezésére írtak ki pályázatot

Varga Lilla

Ünnepi online programokkal várja az érdeklődőket a Várkert Bazár

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben