7.5 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Belföld Bűnügy Gazdaság

Kutyából nem lesz szalonna – cigányokat használt fel Oszkó Péter egy sikeres magyar cég kisemmizéséhez

Épp a Puskás Aréna nehezen kivitelezhető homlokzati elemeit gyártotta az az akkor már nemzetközi szinten jegyzett magyar vállalkozás, az Ivanka, amelyet előbb Gattyán György, majd Oszkó Péter és egy zavaros múltú tőzsdei cég vett szárnyai alá. A startupinkubációból rövid időn belül csúnya bukás lett, amihez az is hozzájárulhatott, hogy az igazgatóságba olyan zalai építőmunkásokat ültettek, akik nem is tudtak arról, hogy Budapesten mire használják az adataikatkezdi beszámolóját a 24.hu.

Az egykori manufaktúra, amelyet Ivánka Katalin és férje, Ivánka András alapított, 2017-re annyira felpörgött, hogy éves bevétele megközelítette a másfél milliárd forintot. Ezek után még az akkoriban zajló Puskás Aréna-beruházásba is bekapcsolódtak, idehaza ők rendelkeztek ugyanis olyan technológiával, amely alkalmas volt a stadion íves homlokzati elemeinek legyártására.

Ekkor még úgy tűnt, hogy ez egy hatalmas sikersztori lesz, de 2020 tavszán már azt jelentették be, hogy felszámolás alá került a cég. A gondok akkor kezdődtek amikor Oszkó Péter és Gattyán György megjelent a cég körül. A két üzletember megállapodást kötött arról, hogy jelentős tőke bevonásával segítik tovább az addiga már jól működő üzletet.

Oszkóék együttműködés helyett a tulajdonosi szerkezeten változtattak és olyan embereket vontak be névleg, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy mit írnak alá. Az alapítók állítása szerint Gattyán György a bizalmukkal visszaélve játszotta át Oszkó kezére a céget, ehhez pedig nehezen átlátható jogi megoldást választott. melynek következtében az alapítók érdemi beleszólása és az elővásárlási joga is megszűnt.

Ez a vállalkozás volt az «első gyermekünk», amit minden más elé soroltuk, komoly trauma volt, hogy 18 év munkája semmivé vált

– mondta a 24.hu-nak az egyik alapító. Csak később láttuk át azokat a befektetői módszereket, amelyek az első szerződéskötéstől egy felszámolás megkezdéséig történhetnek az alapító tulajdonosi oldallal – emlékezett vissza. Ivánka szerint ami velük történt az sok hasonló helyzetben lévőnek jelenthet tanulságot.

Oszkóék végül három Zala megyei cigányt jelöltek igazgatónak, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy egy milliárdos forgalmú cég vezetői lettek.

A cigányok Söjtörön egy romos tanány élnek, akiket 10 ezer forintért sikerült is beszervezni egy vélhetően Oszkó által megbízott férfinak. 

Az igazgatósági tagoknak valami mégis gyanús lehetett, mert visszakozni is szerettek volna.

“Azt nem tudtuk, hogy igazgatóság vagy ilyesmi, mert ha nekem ilyet mondanak, akkor eleve nem megyek bele. Utána hívtuk is ezt a Tamást, hogy ki szeretnénk szállni, hogy lemondunk mindenről. Erre hozott egy papírt, amire rá volt írva, hogy lemondó nyilatkozat. Ezt alá is írtuk mindannyian. Azt mondta, hogy innentől nekünk a céges ügyhöz már semmi közünk sincs”

-nyilatkozta az egyik új vezető.

Horváthék egy benzinkút parkolójában írták alá az állítólagos lemondó nyilatkozatot, ennek azonban nem sok foganatja lett. A három férfit a felszámolásba került építőcégnél a mai napig igazgatóként tartják nyilván.

Íme az igazgató urak lakhelye:

A 24.hu Oszkó Pétert és Gattyánt is kereste. Oszkó válaszát arra építette fel, hogy ő az iránytást a kezdetektől egy másik cégnek adta és a döntésekért semmilyen jogi felelőssége nincs. Gattyán nem válaszolt a megkeresésre.

További híreink

Orbán Viktor évet értékelt

Dunai Tibor

Virradat Napja- A Magyar Sziget fellépői is ott lesznek Ásotthalmon

Faragó Dániel

Tetőszerkezetet is megbontott a vihar Bács-Kiskun megyében

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen