3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Le akarták dönteni egy spanyol hódító szobrát Új-Mexikóban, egy férfit meglőttek

Tüntetők megpróbálták ledönteni helyi idő szerint hétfő este az egyesült államokbeli Új-Mexikóban egy spanyol hódító szobrát. Eközben dulakodásba keveredtek a szobor védelmére érkező fegyveres csoporttal, és az incidens során egy embert lövés ért – jelentette be a város rendőrsége Twitteren, hozzátéve, hogy a meglőtt férfi állapota súlyos, de stabil.

Beszámolók szerint az összecsapás a 16. század fordulóján élt konkvisztádor, Juan de Onate szobra mellett robbant ki az albuquerque-i múzeum előtt.
A rendőrség közleménye szerint a verekedésnek véget vetettek, az ügyben az FBI bevonásával vizsgálat indult. A város vezetősége közölte, hogy egyelőre eltávolítják a szobrot.

 Onatét azzal vádolják, hogy részt vett egy pueblo indián törzs elleni 1599-es vérengzésben.

A május 25-én, erőszakos rendőri fellépés következtében Minneapolisban meghalt George Floyd tragédiája óta kirobbant tüntetéssorozaton már több olyan szobrot és emlékművet megrongáltak vagy elmozdítottak, amely az amerikai polgárháború (1861-1865) déli államai, az úgynevezett konföderáció személyiségeinek, elsősorban katonai vezetőinek állított emléket.

Emellett a virginiai Richmondban ledöntötték Kolumbusz Kristóf szobrát is, a felfedezőt ugyanis az Egyesült Államok egyes vidékein ma az amerikai őslakos indiánok lemészárlása jelképének tekintik.

MTI

További híreink

Egyetemi kutatás mutatta ki, hogy a koronavírus alatti intézkedések miatt agyi elváltozások léptek fel a fiatalok körében

Faragó Dániel

Alapjövedelmet kapnak a traszneműek San Franciscóban

Magyar Jelen

Először lehet fekete vezetőjük a demokratáknak a kongresszusban

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben