3 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
GazdaságHírek

Lejtmenetbe kapcsolt az építőipar Magyarországon

Januárban 2,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 2018 márciusa óta nem volt példa az építőipari termelés csökkenésére éves összevetésben.

Az épületek építése a decemberi 11,3 százalék után 4,4 százalékkal csökkent januárban, az egyéb építmények építése 1,5 százalékkal nőtt, lényegesen lassabban a decemberi 22,2 százaléknál.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a decemberihez mérten 0,9 százalékkal emelkedett.

Az építőipari ágazatokat tekintve a magasépítési munkákban 0,8 százalékos, a mélyépítésben 1 százalékos volt a csökkenés mértéke tavaly januárhoz viszonyítva, de legjobban – 4 százalékkal – a speciális szaképítés termelése esett vissza.

A megkötött új szerződések volumene 8,2 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 13,8 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 22 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Januárban ipari épületekre és vasútfelújításra kötöttek nagy értékű szerződéseket – közölte a KSH.

Ezzel együtt az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 14,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 9,3 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 24,5 százalékkal csökkent.

Forrás: KSH

További híreink

Hiperinfláció az építőiparban

Irányi Dániel

Hazudott a kormány? Hol a beígért kiviteli korlátozás az építőiparban?

Faragó Dániel

A Mi Hazánk azonnali beavatkozást akar az építőiparban

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben