4.5 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Letöltendő börtön helyett elnöki kegyelmet kapott a jogerősen elítélt polgármester

Minden jel szerint köztársasági elnöki kegyelemben részesülhetett Veres Margit volt balmazújvárosi polgármester, akit 2018-ban öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság vesztegetés elfogadása miatt, ám azóta sem vonult börtönbe – értesült a 24.hu.

Áder János hivatali idejének utolsó hónapjaiban 173 kegyelmi kérvényből 167-et utasított el, hat embernek viszont megkegyelmezett. Ezen személyek között nem találjuk ott a koncepciós perben elítélt Budaházy Györgyöt, viszont ott van a vesztegetési ügyben jogerősen elítélt polgármester. Van, akinek a szemében a hazafiasság nagyobb bűn, mint a korrupció, ugyebár…

Ugyan a kegyelmi kérvény önmagában nem lett volna halasztó hatályú – tehát Veres Margitnak börtönbe kellett volna vonulnia –, de

az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkára, az azóta szintén vesztegetés elfogadásával gyanúsított Völner Pál a büntetése elhalasztásáról határozott.

A Köztársasági Elnöki Hivatal a személyes adatok védelmére tekintettel azt nem árulta el, hogy Veres valóban kegyelmet kapott-e. A lap kereste Áder Jánost is az általa létrehozott Kék Bolygó Alapítványon keresztül, ám nem válaszolt a kérdéseikre. A válaszadás elől a büntetőügyben illetékes Debreceni Törvényszék is elzárkózott.

Egyedül Veres Margit ügyvédje szólalt meg az ügyben, ő azonban azt állította, “nem kapott felhatalmazást arra, hogy bármilyen részletet közöljön”. Azt viszont elárulta, Balmazújváros volt polgármestere szabadlábon van.

Él, dolgozik, mozog

– fogalmazott, hozzátette azonban, hogy Veres a közszereplést befejezte, ezért nem is kíván semmilyen formában megnyilvánulni. Az állítást, miszerint Veres Margit kegyelmet kapott, az ügyvéd nem cáfolta.

Elég világosak a bizonyítékok

Az, hogy továbbra is szabadlábon van a volt polgármester, azért fontos körülmény, mert ha elutasították volna kérvényét, könnyen lehet, hogy már börtönbe kellene lennie, hiszen Áder János május 9-én töltötte utolsó hivatali napját. Elutasítás esetén csaknem öt hónap alatt Veres feltehetően már megkapta volna a behívóját a börtönbüntetés megkezdésére.

Emellett az is beszédes, hogy a volt polgármester korábban perújítási kérelmet nyújtott be a bíróságra, mert szerinte jogtalanul ítélték el. Kérelme alapján januárban büntetőeljárás folyt a Debreceni Ítélőtáblán, azonban a bíróság a lap megkeresésére közölte:

Veres Margit ügyvédje a perújítási kérelmét június 2-án visszavonta.

Azaz kevesebb mint egy hónappal Áder János utolsó hivatali napját követően Veres már nem akart küzdeni az igazáért. Márpedig, ha a kegyelmi kérvényét elutasították volna, és börtönbe kellene mennie öt évre, aligha volna logikus lépés a perújítási kérelmet visszavonni.

Biztos volt benne, hogy nem megy börtönbe

A lap hosszú cikksorozatban elemezte Veres elítélése óta tanúsított viselkedését, amely egyértelműen arra utalt, a polgármester egy percig se gondolta, hogy börtönbe kell vonulnia.

A volt polgármester azóta több mint 8,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást vett fel, céget alapított, és kulturális eseményeken is részt vett. 2019 karácsonya előtt például a hajdúnánási városbálon mulatott többek közt Tiba István fideszes országgyűlési képviselő és Jakab István Magosz-elnök, parlamenti alelnök társaságában.

Korábban Romániában Erdélyben, Csíkszentdomokoson Kövér László társaságában tűnt fel, ahol az Országgyűlés csapata és a székelyföldi önkormányzati képviselők barátságos labdarúgó-mérkőzését tartották.

Magyar joggyakorlat

A jogerősen elítélt Veres Margit vádirata szerint a korábbi polgármester 2012-ben még jegyzőként fogadott el 400 ezer forintot egy vállalkozótól, aki az általa épített rendezvénycsarnokhoz szeretett volna kilobbizni 180 millió forint állami támogatást. Balmazújváros abban az évben 450 millió forint állami támogatási kerettel gazdálkodott. Veres a támogatandó beruházásokról szóló döntéskor azt állította, a kormány szándéka szerint a megítélt támogatásból 180 milliót éppen arra a rendezvényközpontra kell fordítani, amire a vállalkozó állami támogatást szeretett volna. Ráadásul ezt a valótlan állítást az akkor megtartott képviselő-testületi ülésen Tiba István akkori polgármester is megismételte. A testület elfogadta az előterjesztést, és 2013 augusztusában már át is adták a rendezvényközpontot.

Mivel a nyomozók a lehallgatott telefonbeszélgetésekből kb. mindent tudtak már az ügyről, Veres Margitból és a meg nem nevezett vállalkozóból rövidesen vádlott lett. A bíróság nem vitatta annak tényét, miszerint Veres 2013-ban egy fiktív adásvételi szerződéssel jelentősen valós értéke alatt vett meg egy autót a másik vádlott cégétől, s ezáltal bizonyítottnak látta a hivatali vesztegetést. A másodfogú bíróság azonban “nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak”, hogy az akkori jegyző ötmillió forintot is átvett, amiből ő 400 ezer forintot kapott. Holott mind a lehallgatott beszélgetésekből, mind Veres és Tiba vallomásából kitűnt: Veres 400 ezer forintot kivett a vállalkozó által Tibának küldött borítékból.

Tiba István, Balmazújváros akkori polgármestere már a nyomozati szakban kikerült a képből, még csak vádat sem emeltek ellene. Pedig azt Tiba is elismerte, hogy a vesztegetésért elítélt vállalkozó neki szánta azt az 5 millió forintot, amiből Veres Margitnak is jutott.

A kormánypárti képviselő azt állította, hogy kölcsönről volt szó.

Tibát 2014-ben országgyűlési képviselővé választották, így az utódlásáért indult küzdelemben Veres Margit jegyzőt támogatta, aki “függetlenként” került Balmazújváros élére. Az ő ciklusa 2018-ban ért véget, mikor jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték, melyből egy napot nem kellett leülnie.

További híreink

Minek kell még történnie, hogy kiadják a tűzparancsot az EU külső határain?

Horváth Tamás

Végül minden a helyére kerül: már Újpesten sem állít adventi keresztet a Jobbik

Magyar Jelen

További 13,5 milliárd állami támogatást kap a debreceni BMW gyár

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben