26.1 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Libanonban engedélyezték az orvosi kannabisz termesztését

A libanoni parlament kedden törvényt fogadott el az orvosi kannabisz (marihuána) termesztésének legalizálásáról az ország gyengélkedő gazdaságának megsegítése végett.

A törvényjavaslatot a Hezbollah radikális síita szervezet parlamenti frakciójának tiltakozása ellenére sikerült megszavazni a parlamentben – közölték helyi képviselők.

A parlament tisztán gazdasági megfontolásokból hozta döntését – hangsúlyozta Alain Aun, a Michel Aun elnök által alapított Szabad Hazafias Mozgalom párt képviselője.

“Erkölcsi és társadalmi fenntartásaink is vannak, de ma mindenáron a gazdaságon kell segíteni” – fűzte hozzá.

Bár illegális szernek számít, Libanon a világ egyik legnagyobb hasiselőállítója. Képviselők már régóta szorgalmazták az orvosi felhasználásra szánt kannabisz legalizálását. Azzal érvelnek, hogy ez jelentős bevételt jelentene az országnak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzése szerint idén 12 százalékkal zsugorodhat a libanoni gazdaság. Az ország fizetőeszköze, a már korábban is gyenge lábakon álló libanoni font a koronavírus-járvány libanoni kitörése óta nagyot zuhant.

A polgárháború (1975-1990) vége óta a legsúlyosabb gazdasági válságát élő Libanonban októberben kezdődtek tüntetések a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott Szaad Haríri miniszterelnök.

Mintegy három hónapnyi belső feszültség után, a Hezbollah radikális síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb vezetésével januárban új, túlnyomórészt szakértőkből álló kormány alakult. Az ország március elején, immár nem első alkalommal fizetésképtelenséget jelentett.

Forrás: MTI

 

További híreink

Egyre több helyit támadnak meg migránsok a Kanári-szigeteken

Irányi Dániel

Márki-Zay Péter ma is büszke kanadai állampolgárságára

Faragó Dániel

Kiverte a fogát, mert azt hitte követi

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen