5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírek

Lopakodva vezetett be újabb szigorításokat a kormány

Már 1000 fölé került a napi új koronavírusos megbetegedések száma, ami azt jelzi, hogy a 4. hullám emelkedő trendben van Magyarországon. A kormány azt hangsúlyozza, hogy csak az oltás a megoldás, de néhány szigorítást már foganatosítottak. Orbán Viktor miniszterelnök mondanivalójában is hangsúlyeltolódás körvonalazódik a maszkviselés kapcsán.

Orbán Viktor szerint a harmadik oltás felér egy életbiztosítással

Habár a kormány folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a koronavírus ellen az egyetlen megoldás az oltás, úgy tűnik, hogy szép csendben azért egyéb intézkedéseket is bevetnek. Hosszú ideig úgy látszott, hogy nem lépnek, a héten azonban három új rendelkezés is született.

Az iskolákban szigorodtak a karanténszabályok, miután egyre több intézményben jelenik meg a koronavírus. Mostantól még a beoltottakra is vonatkoznak a korlátozások és ők is karanténba kerülnek, ha egy iskolában kimutatják a vírust.

A Covid-osztályokon újra egyre több beteget ápolnak, ami újra azt teszi szükségessé, hogy több orvos és ápoló ismét koronavírusos betegeket gyógyítson – így kevesebb kapacitás jut a nem Covidos betegekre. Kásler Miklós Emmi-miniszter így visszarendelte a rezidenseket és a szakorvosjelölteket az intenzív osztályokra a külsős gyakorlatról, hogy a nem Covidos betegek ellátása is működjön.

A járvány már akkora, hogy a mentőszolgálat nem tudja végezni a teszteléseket. Ezért Müller Cecília tisztifőorvos a háziorvosokat is intenzívebben be kívánja vonja a tesztelésbe, akik több antigén-vizsgálatokat végezhetnek. Igaz, a rendelkezést furcsa cikkcakkok követték, ezért még nem kristályosodott ki, hogy mi lesz az új eljárásrend.

A Magyar Tudományos Akadémia a héten kiadott közlésében újra kötelező maszkviselés mellett kardoskodott. Hasonló felhívást tett közzé a Magyar Orvosi Kamara is, amely a járvány berobbanásától tart.

Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy felveszi a harmadik oltást. Néhány hete még úgy értékelt, hogy az időseknek van szükségük erre.

Szerinte a harmadik oltás felér egy életbiztosítással.

Orbán Viktor továbbra is hangsúlyozza, hogy az oltás az egyetlen hosszú távú megoldás a járvány ellen, és a maszkhordás nem győzi le a koronavírust, azonban finom hangsúlyeltolódást hallhattunk a miniszterelnöktől. Arról beszélt ugyanis, hogy a zsebében neki is ott lapul a maszk, és felveszi, amikor szükségesnek tartja. Ez komoly változás ahhoz képest, mint amit a politikusoktól hallhattunk az elmúlt hetekben. Néhány hete még a miniszterelnök is úgy vélekedett, hogy a maszk nem segít és nem megoldás, most viszont már ő is viseli. A kérdés már csak az, hogy a maszkhordás csak jótanács marad vagy hamarosan szabály lesz belőle.

(portfolio-Magyar Jelen)

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben