4.4 C
Budapest
2021. november 30., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Macron a határok nélküli Európa összeomlásától és a nacionalizmustól fél

A francia elnök, Emmanuel Macron videokonferencián ismertette a határellenőrzések visszaállítása kapcsán kialakult aggályait az EU 26 tagállamának vezetőivel. Óva intett mindenkit a “bezárkózástól”, mivel szerinte ezzel az EU egyik alappillére, a határok nélküli Európa ideája omlik össze.

Macron szerint a koronavírus jelenti az eddigi legnagyobb veszélyt az “Európa projektre”, és ha az országok vezetői továbbra is nemzetekben gondolkodnak, egységes fellépés helyett, akkor

a schengeni övezet halálával nézünk szembe

– mondta, majd hozzátette: A határok lezárása és az izoláció a nacionalizmus visszatérésével fenyeget, amit az EU-nak mindenáron el kell kerülnie.

A COVID-19 világszerte már több mint 622,000 embert fertőzött meg, ebből legalább 29,000-en meghaltak. Mivel az Európai Unió (ezúttal is) képtelen volt gyors és hatékony választ adni a válsághelyzetre, ezért a tagállamok önállóan szánták magukat cselekvésre, hogy lelassítsák a vírus terjedését.

Ennek első lépése volt sok országban a schengeni övezet ideiglenes felfüggesztése, vagyis a nyitott határok lezárása, a határellenőrzés visszaállítása.

A helyzetet tovább rontják a gazdasági előrejelzések. Szakértők szerint Európa gazdasága egy “halálspirálba” került, s hamarosan a második világháború óta nem látott válsággal nézhetünk szembe. Sokan már most pánikolnak, hatalmas inflációtól és állásuk elvesztésétől tartanak.

A gazdasági válságkezelést is eltérően kívánják megoldani a tagállamok. Míg Belgium, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Portugália, Szlovénia és Spanyolország egy közös “adósságkosár” megteremtését szorgalmazza, addig Ausztria, Finnország, Németország és Hollandia hallani sem akar ilyesfajta megoldásról.

Ursula von der Leyen is osztja Macron nézeteit, szerinte se a határok lezárása és az utazások korlátozása lehet a megoldás a járvány megfékezésének ügyében. Mondjuk, az ő megoldási javaslata meglehetősen egyszerű: gyakori kézmosást javasol.

A WHO vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus február elejétől azért kampányolt, hogy Európa ne zárja le a határait a Kínából érkezők előtt. Merkel is kiállt ezen vélemény mellett. Mint mondta:

Mi, Németországban, mindenesetre azon a véleményen vagyunk, hogy a határok lezárása nem megfelelő válasz a kihívásra.

Vallotta ezt mindaddig, míg nem Európa lett a járvány epicentruma, ezt követően azonban Merkel is a határzár bevezetését javasolta, nehogy a beutazók kivigyék a vírust a kontinensről.

Milánóban egy kínai lány egy táblát tartott a téren: “Ölelj meg, kínai vagyok, nem vírus”. Később Milánó vált az európai fertőzések első epicentrumává.

(voiceofeurope.com)

További híreink

A háziorvosoknak jelentést kell írniuk az oltást elutasítókról

Irányi Dániel

Több mint száz kutyát találtak a recski bányában a szurkolók és a Mi Hazánk politikusa

Szabó Norbert

Egy nap alatt három alagutat találták Bács-Kiskun megyében

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben