8.9 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemeltSport

“Magyar pályára magyar játékost” – megerősített kerettel vág neki az új szezonnak a Mi Hazánk Sportkabinetje

A parlamenti szezon kezdetéhez közeledve a Mi Hazánk szakmai kabinetjei felfejlődött csatasorba állították a párt szakembereit, értelmiségi holdudvarát és a mozgalomhoz korábban csatlakozott értelmiségieket. Nincs ez másképpen a sporttal foglalkozó munkacsoporttal sem – tájékoztatta lapunkat Nagy Attila, a Mi Hazánk Sportkabinetjének elnöke. 

A kabinet bővülő apparátussal és régóta követelt intézkedésekkel állt elő, amelyek a magyar sport érdekeit hivatottak szolgálni – fejtette ki.

A kabinet javaslatait, állásfoglalásait külön erre a célra létrehozott Facebook felületen lehet nyomon követni.

A hazai labdarúgósport nemzeti jellegének visszaállítása a Mi Hazánk régi javaslata szerint kiemelkedően fontos, ez nemzeti büszkeségünk egyik alappillére – tette hozzá.

A magyar játékosokra vonatkozó kvótával lapunk is foglakozott, erről itt lehet olvasni:

Waka waka – 7 négerrel állt ki a Fradi az első hazai mérkőzésén a Bajnokok Ligájában

Alább pedig a javaslat melletti részletes érvelés látható:

🇭🇺⚽ Érvek a Magyar Labdarúgó Bajnokság nemzeti jellegének visszaállítása mellett
1. rész
🗨️A Mi Hazánk Mozgalom több alkalommal tett sajtónyilatkozatot és kezdeményezett parlamenti vitát és kvóta törvényt a külföldi játékosok korlátozásáról az NB1-ben. Azonban mind a klubok, mind az országos szövetség néma maradt az ügyben, a kormánypárt parlamenti válasza pedig egy külön posztot érdemelne. Miért, és hogyan lehet mindez? A Mi Hazánk Sportkabinetje adatokat gyűjtött és elemzett 2022. augusztus végén, a transfermarkt.de információi alapján.
🏆Az NB1-ben a 12 csapat, 332 játékost foglalkoztat, amelyből 143 fő külföldi állampolgár. Arányában ez 43,1%. Milyen eredményekkel párosul mindez, illetve nemzetközi összehasonlításban, hasonló felépítésű bajnokságok milyen játékos politikát folytatnak?
🇪🇺Az UEFA a klubok nemzetközi eredményei alapján rangsorolja Európa labdarúgó bajnokságait. Összevetésünkben a magyar mellett a horvát HNL1, a cseh 1. Liga, az osztrák Bundesliga és a norvég Eliteserien adatait mértük egymáshoz. Ausztria közelsége és a közös foci hagyományok miatt került be a vizsgált bajnokságok közé, míg a horvát, cseh, norvég ligákat az utánpótlásnevelésük hatékonysága tette érdekessé.
Az öt nemzet UEFA rangsora a 2022/23-as idényben, a bajnokságok erősorrendje alapján:
2️⃣5️⃣. 𝙈𝙖𝙜𝙮𝙖𝙧𝙤𝙧𝙨𝙯𝙖́𝙜: légiósok aránya 43,1%, a csapatoknál 5 magyar és 7 külföldi edző dolgozik, ez 58%-os arány.
1️⃣9️⃣. Horvátország: légiósok aránya 38%, a csapatoknál 7 horvát és 3 külföldi dolgozik ez
30%-os arány.
1️⃣7️⃣. Csehország: légiósok aránya 23%, a 16 csapatos bajnokságban 15 cseh edző mellet 1 szlovák/cseh kettősállampolgár dolgozik.
1️⃣3️⃣. Norvégia: légiósok aránya 29%, a 16 csapatos bajnokságban 14 norvég edző mellett 1-1 svéd és dán szakember dolgozik.
9️⃣. Ausztria: légiósok aránya 35,5%, 9 osztrák mellett 3 német edző dolgozik, ez
25%-os arány.
⬆️A fenti adatokból látszik, hogy a magyar edzők szerepvállalása mellett ki kell állni. A „magyar” stílus leoktatására vajmi kevés az esélyünk külföldi edzőkkel. Jól látható, hogy a nálunk eredményesebb nemzetek alapos gondot fordítanak saját futball kultúrájuk ápolására. Tanulságos, hogy a légiós arányszámok csökkenésével, a jó utánpótlással és a hazai játékosok menedzseléssel rendelkező országok mind eredményesebb bajnokságokat üzemeltetnek a magyarnál. Összevetésünkben, különösen a cseh és a norvég számok döbbenetesek!
❓Valójában felmerül a kérdés, hogy miért jó így fenntartani egy rendszert? Kinek éri meg ebbe pénzt befektetni? A Mi Hazánk Mozgalom Sportkabinetjének egyértelmű véleménye, hogy a külföldi játékosok roppant magas aránya (közel 50%) indokolatlan. Maga az eredmény (25. pozíció) magáért beszél. Célunk kiállni a magyar labdarúgók és edzők érdekeiért! Elég volt az idegenlégiósok és ügynökeik zsebének teletöméséből, hiszen láthatók az eredményei. Maga a jelenség káros a magyar társadalomra: erőltetett külföldi példaképek „legyártása”, elképesztő pénzösszegek kifizetése a semmire. Javasoljuk, hogy helyette kapjanak több lehetőséget a magyar fiatalok, kapják meg a szakmai fejlődéséhez szükséges játék perceket, menedzseri hátteret, sajtót.

❗További adatokat összefüggéseket a következő részekben teszünk közzé. Célkeresztben a játékos ügynökségek és ügynökök magyarországi és nemzetközi tevékenysége! – Írják a kabinet szakemberei.

További híreink

Négymeccses eltiltást kapott a szurkolóval összetűző Eric Dier

Irányi Dániel

Elvitték a hatos lottó főnyereményét

Varga Lilla

Politikai csatározásba vitte Bessenyei nevét Márki-Zay

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben