19.4 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Jeles napok Kiemelt

Magyarország egyetlen 1956-os múzeumánál emlékezett a Mi Hazánk Kiskunmajsán

Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri

Pongrátz Gergely 2005-ös temetése óta nem szólalt fel Pongrátz-testvér az ország egyetlen 1956-os múzeumánál, Kiskunmajsán, most viszont ismét oda látogatott Pongrátz András. A megemlékezés után lehetőség adódott a múzeum közös megtekintésére, tárlatvezetéssel. A kilenc gyermek közül hat fiútestvér fegyverrel harcolt a szovjet megszállók ellen a szabadságért a budapesti Corvin közben, (közülük már csak kettő él, és csak András aktív): Pongrátz András (1938–), Pongrátz Bálint, Pongrátz Ernő (1920–1978), Pongrátz Gergely (1932–2005), Pongrátz Kristóf (1927–2009) és Pongrátz Ödön (1922–2009).

Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember és szabadtéri

A Fidesz tavaly megszüntette az ország egyetlen ’56-os múzeumának működési támogatását. A Pongrátz Gergely által alapított múzeum állami támogatása érdekében országgyűlési képviselőként 2010-től évekig nyújtott be költségvetési módosító javaslatot Novák Előd, de a fideszes többség mindig leszavazta azt. Végül 2015-ben a Honvédség felújította, de működési támogatást nem adtak, azt csak Kiskunmajsa önkormányzatával kötött együttműködési megállapodással sikerült úgy-ahogy biztosítani. De miután 2019-ben fideszes többségűvé vált az önkormányzat, felmondták ezt a megállapodást. Eközben a Fideszt nem zavarja a budapesti Szabadság téri kommunista megszállási obeliszk, és Gyurcsányék városligeti vaskefeemlékműve sem, mely szintén inkább a megszállóknak állít emléket.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A Pongrátz Gergely kápolnánál a Mi Hazánk nevében Toroczkai László és a párt Bács-Kiskun megyei szervezetei helyeztek el koszorút.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, álló és szabadtéri

Lehet, hogy egy kép erről: rózsa

Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember, álló emberek, fa és szabadtéri

Toroczkai László és Pongrátz András beszédéről vágatlan videók alább láthatók: 

 

További híreink

“2022 a roma nemzettudat éve!”

Irányi Dániel

Nem lesz kötelező magunknál tartani a jogosítványunkat

Kiss Albert

Mi lett a simontornyai bőrgyárral?

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen