16 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Már több mint három éve képtelen dönteni az óraátállítás ügyében az Európai Unió

Két éve még azt hittük, hogy legrosszabb esetben is a mostani lesz az utolsó óraátállítás. Az idő múlása azonban erősebbnek bizonyult és lassú feledéssel jutalmazta a politikusok tétlenségét. Ma éjjel még visszatérünk a téli időszámításra, és jövő tavasszal jó eséllyel újra elérkezik a nyári is – írja a hvg.

Mentségükre legyen szólva, hogy túlságosan el voltak foglalva a kelet-európai tagállamok pénzügyi zsarolásával, a migránsok támogatásával, és az LGBTQ követelések érvényesítésével. Mindezt gondosan a “jogállamiság” álarca mögé bújtatva.

David Johanson svéd szociáldemokrata képviselő szerint egyébként a portugálok a hibásak, ugyanis elnökségük alatt elő se vették a témát. A politikus akkor a szlovénekben bízott. Hiába, mert akkor se történt semmi.

A parlamenti oldalon szerepel az is, hogy hol akad el egy-egy folyamat, ki az, aki blokkolja a jogalkotást. Az óraátállítás kapcsán egyértelműen kiderült, hogy a Tanács a felelős, vagyis a tagállamok összessége.

Az óraátállítás oka

Korábban energiatakarékossági okokból, több mint száz éve már alkalmazták a téli-nyári időszámítást, majd a hetvenes években ismét előkerült. A jelenlegi formájában 1996 óta alkalmazzuk. Mára azonban egyértelművé vált, modern világunkban, ahol sokak számára már a nappalok is éjszakába nyúlnak (vagy fordítva), már vajmi kevés értelme van az óraátállításnak. Energiatakarékossági szempontból legalábbis a spórolás valahol a nulla körül mozog. Az óraátállítás egészségre, és az emberi szervezetre kifejtett hatásáról nem is beszélve.

Az Európai Bizottság ezért 2018-ban benyújtotta az időzónák eltörlésére vonatkozó javaslatát. Előtte online konzultációt tartottak, ami nagyjából 4,6 millió európait érdekelt annyira, hogy szavazzon is a kérdésről. 84 százalékuk a félévenkénti óraátállítás megszüntetését követelte.

A nyári időszámítás eltörlését a válaszadók a negatív egészségügyi hatásokkal, a közúti balesetek számának növekedésével, illetve az energiamegtakarítás hiányával indokolták.

Elsöprő többség, viszonylag egyszerű kérdés. Alighanem két éven belül döntésre is jutnak. Gondolhattuk akkor. Ha így lett volna, nem is az Európai Unióról beszélnénk.

Teljesen impotens Unió

Sokat elmond az Európai Unió működéséről, hogy miközben rendre beavatkoznak a tagállamok belügyeibe, megmondják egyes országok milyen törvényeket hozhatnak, és milyen kisebbségeket kötelező szeretniük és támogatniuk, addig valódi, érdemi kérdésekben gyakorlatilag teljesen döntésképtelen az egész félföderalista szörnyállam.

És most nem is kell olyan “bonyolult” dolgokra gondolnunk, minthogy ha, teszem azt egy ázsiai országban felüti a fejét egy ismeretlen új járvány, akkor a “rasszizmus veszélyére” hivatkozva sem hagyjuk nyitva a kontinens határait, hanem beutazási tilalmat rendelünk el az adott országból. Ez túl nagy feladat az eurómilliókat kereső bürokratáknak. Arról nem is beszélve, hogy ha egy kommunista ország tudatosan terjeszt el egy ismeretlen járványt a világban, majd a gazdasági és társadalmi krízisből tetemes hasznot húz, akkor az a minimum, hogy kereskedelmi és gazdasági szankciókkal sújtjuk. Nem, ilyenek nem várhatók el a brüsszeli bürokratáktól.

De mi a helyzet az óraátállítással? Azt hihetnénk, ha már annyira szeretnek beleszólni az európai országok belügyeibe, akkor ezt egy tollvonással megoldották már más nap, nem igaz? Nos, nem.

Az Európai Parlament még arra is alkalmatlan, hogy eldöntse, az Unióban melyik időszámításra álljanak át.

Az eredeti terv szerint 2021 tavaszáig minden tagállam maga dönthette volna el, hogy melyik időzónát választja, ami már önmagában is egy zseniális felvetés. Ez a módszer rengeteg egyeztetést igényelt volna, hiszen igencsak össze tudja zavarni az embert, ha több országon átutazva “ugrálni” kellene az időben, számtalan gondot okozott volna az eltérő időszámítás a közlekedésben, a pénzügyi műveletekben, a logisztikában és hosszan lehetne sorolni.

Ám az Uniónak ezt a feladatot sem sikerült megoldania, így határozatlan ideig marad a téli-nyári időszámítás.

Felmerül a kérdés, mit várunk egy olyan túlbürokratizált, föderalista álmokat dédelgető, globalista tákolmánytól, amely 3 év alatt még egy óraátállítást is képtelen levezényelni?

Kiemelt kép forrása: Váci Napló Online

További híreink

Úgy látszik, minden élet számít, csak a fehér európai nem – mondta ifj. Hegedűs Lóránt a szoborrongálás kapcsán

Kemény János

Pénzbüntetéssel fenyegetve is igyekeznek otthonmaradásra késztetni a németeket

Dunai Tibor

Ukrajnában már 72 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen