21.1 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Környezetvédelem

Még felbecsülni sem lehet a Sajó élővilágában keletkezett kárt

Ökológiai katasztrófa, kétségbeesett helyiek és felbecsülhetetlen kár- ezekkel a főcímekkel jelentek meg az elmúlt napokban a sajói szennyezésről szóló beszámolók.

A felvidéki Új szó azt írja, hogy 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kilogramm arzént tartalmaz az a mintegy másfél millió liter szennyezett víz, amely a folyóba kerül minden egyes nap.

Ennek következtében a Sajóban lévő állat- és növényvilág hatalmas károkat szenvedett, és bár a vizsgálatok eredményei már februárban ismertek voltak, az illetékes szervek nem tettek semmi érdemit a pusztítás megfékezéséért.

A lap még egy petíciót is útjára indított, amelyben elítéli az illetékesek tétlenségét és cselekvésre szólítja fel a szlovák kormányt.

Felvette a versenyt a Momentum is. Ők is petíciót indítottak melyben felszólítják a magyar kormányt, hogy „minden rendelkezésre álló eszközzel kényszerítse ki a helyzet megoldását” a szlovák kormánytól.

Donáth Anna, a párt elnöke és európai parlamenti képviselője az ügyben korábban nyílt levelet írt a magyar és a szlovák kormánynak, cselekvésre szólítva fel őket.

A Mi Hazánk helyi szervezete a helyszínre ment, ahol a szennyezés mértékéről tájékozódott, a továbbiakban a kormányhivataltól kértek tájákoztatást, különösen az élővilág pusztulására vonatkoztatva.

A folyó magyarországi, több mint 120 kilométeres szakasza teljes egészében Borsod megyében található, ezért pártunk megyei vezetői különösen fontosnak tartják a Sajót érintő szennyeződés vizsgálatát, annak azonnali megállítását – írja Szajlai János.

Írásban kértünk tájékoztatást a Miskolci Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályától, amelyben kiemeltem kértük a lakosság rendszeres tájékoztatását a Sajó vízminőségi vizsgálatairól. Kértük továbbá, adjanak tájékoztatást arról, hogy a jelenlegi vízminőségi ellenőrzések kitérnek-e a haszon- és háziállatok egészségére gyakorolt hatásaira, valamint a Sajó magyarországi szakaszának ökológiájára. Felháborító, hogy annak ellenére, hogy több nemzetközi egyezmény (Duna Védelmi Egyezmény, nemzetközi vízgyűjtő egyezmény, Espooi egyezmény) is megkönnyíti az ilyen helyzetek megoldását, több hónap után is csak az egyeztetések ígéretére futja – fogalmaz a Mi Hazánk választókerületi elnöke.

 

További híreink

Romániában azt vizsgálják, hogy kínozzák-e a betegeket a járványkorházakban

Dunai Tibor

NAV: még két napig kérhető az adóbevallási tervezet postázása

Varga Lilla

Megérkezett az első gólya

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen