1.3 C
Budapest
2021. november 30., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Megbüntettek egy román műsorvezetőt, aki tankokat is bevetne a székelyek ellen

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) 2020. május 28-i ülésén 15.000 lej bírságot szabott ki a B1 televíziónak, Radu Banciu műsorvezető magyarellenessége miatt – írja az Erdély.ma.

A Tanács megállapította, amit a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is jelzett a hatóságnak, hogy a B1 televízió Lumea lui Banciu című május 4-i műsora megsértette a korrekt tájékoztatáshoz való jogot, nem tartotta tiszteletben a hatályos előírásokat.

Banciu szerint a magyarlakta területeken kötelező beszélni a magyar nyelvet és a románoknak megtiltották, hogy anyanyelvükön beszéljenek a saját országukban.

A műsorvezető megkérdőjelezte a székelyföldi autonómia szükségességét, mivel meglátása szerint ezeken a területeken már minden a magyaroké, nincs már román iskola, nem beszélnek románul, nem állítanak ki román nyelvű hivatalos papírokat.

Románia helyzetét Spanyolországhoz hasonlította és hangsúlyozta, hogy a katalánok ellen tankokkal léptek fel, ezzel arra célozva, hogy Romániában is így kellene eljárni a magyarokkal szemben.

Banciu szerint Spanyolországban Kelemen Hunort, az RMDSZ vezetőjét 18 év börtönbüntetésre ítélnék.

„A modern világ egyik legnagyobb mételye a fake news, a hamis híreknek a terjesztése, Banciu pedig azon felül, hogy nagyon ellenséges a magyar közösséggel szemben, folyamatosan álhíreket terjeszt, olyan égbekiáltó valótlanságokat állítva a magyar közösségről, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. A fake news azért veszélyes, mert hamis percepciót terjeszt a közösségünkről uszító céllal és a tévénézőkben az a téves képzet alakulhat ki, hogy az erdélyi magyar közösség veszélyt jelenthet Romániára nézve, holott az erdélyi magyarságnak minden törekvése pontosan illeszkedik a nemzetközi jogi normákhoz és a román jogrendhez egyaránt” – nyilatkozta Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója.

(Erdély.ma)

További híreink

93 éve született Puskás Ferenc

Dunai Tibor

Harminc éven keresztül helyeztek el hajléktalan gyerekeket pedofiloknál a nyugat-berlini hatóságok

Irányi Dániel

Mi Hazánk: Vérfrissítésre van szükség 2022-ben

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben