2.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
Hírek

Megérkeztek Magyarországra a “vuhani magyarok”

Franciaországon keresztül megérkezett Magyarországra az a hét magyar, akik a koronavírus felbukkanásának helyszínéről, a kínai Vuhan városából kérték hazaszállításukat. Franciaországból katonai gép hozta őket Budapestre. 

Az Országos Mentőszolgálat egységei várták őket, és továbbszállították a Dél-pesti Centrumkórház egy kijelölt speciális épületébe, további kivizsgálásokra. A hazatérő magyarok egy karanténépületben lesznek elhelyezve, a betegség leghosszabb ismert lappangási idejére, 14 napra. A tájékoztatás szerint a magyarok egészségesek, tünetmentesek, de minden elővigyázatosságot megtesznek a szakemberek az esetleges fertőzés ellen – hangzott el az M1-en.

Az OMSZ gépkocsijainak egészségügyi személyzete számára emiatt elegendő szájmaszk és védőkesztyű viselése, szélesebb körű egyéni védelemre nincs szükség. A hazatérőket a katonai szállítórepülőn egyébként orvos és egészségügyi személyzet is kísérte, akik folyamatosan ügyeltek egészségükre – közölte Müller Cecília. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap, ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba.

Ezalatt a hazatérők nem hagyhatják el az épületet, és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket – tette hozzá. Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben – védőruhában, maszkban, szemüvegben – látja el a karanténban levőket, ami megfelelő védelmet ad számukra – jelezte. Tájékoztatása szerint a megérkezést követően orvosi vizsgálatokat és laboratóriumi teszteket végeznek a hazatérőkön. Ezek első eredménye 24 órán belül, a megerősített eredmény néhány napon belül rendelkezésre áll.

Szlávik János kiemelte: minden személyi és tárgyi feltétel adott a karanténhoz, megfelelő szakorvosok, valamint fertőtlenítő és higiénés eszközök is rendelkezésre állnak, amelyek egy esetleges fertőzés továbbvitelét megakadályozzák.

További híreink

Újra vesztegzár alá helyeztek egymillió kínait Vuhanban

Faragó Dániel

Egy amerikai lap megtiltotta a covid laboratóriumi eredetének vizsgálatát az újságíróinak

Irányi Dániel

Kína beszüntetné a koronavírus eredetét kutató vizsgálatokat

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben