14.9 C
Budapest
2022. szeptember 24., szombat
Magyar Jelen
BűnügyHírekKiemeltKülföld

Megerőszakolt és megölt egy kislányt, de megúszta mivel 75 tevét adott a családnak

Hetvenöt tevével váltotta meg büntetését egy 12 éves lányt megerőszakoló és megölő férfi Szomáliában. A halálbüntetésére váró, ám a családdal egyezséget kötő férfit elengedték a halálsorról.

A női jogokkal foglalkozó csoportok közlése szerint ez aláássa az országban a nemi erőszakot korlátozó, mérföldkőnek számító törvényt és támogatja a büntetlenség kultúráját a kelet-afrikai országban.

Három férfit ítéltek halálra, de csak kettőt végeztek ki

Aisha Ilyes Adent a szomáliai Puntland régióban lévő Galkayo város piacáról rabolták el tavaly februárban.
Csoportosan megerőszakolták, megfojtották, nemi szerveit megcsonkították.
Három férfit ítéltek halálra májusban egy 2016-os, szexuális bűncselekményekről szóló törvény értelmében Puntlandban. Ez a félig autonóm régió az első Szomáliában, melyben kriminalizálták olyan cselekményeket, mint a szexuális zaklatás és nemi erőszak.

A háromból két elítéltet kivégzőosztag végzett ki a hónap elején. A harmadik férfi, Abdisalan Abdirahman kivégzését akkor hivatalos magyarázat nélkül késleltették.

Az ügy aláása a nők jogait

 

Az áldozat egyik rokona megerősítette, hogy Abdirahmant február 20-án szabadon engedték, miután egyezséget kötött a családdal, hogy

a lány megölését és megerőszakolását 75 tevével kompenzálja.

– Fel vagyok háborodva azon, ahogyan a harmadik férfi kiszabadult. Puntlandben és általában Szomáliában a megerőszakolt áldozatoknak nem szolgáltatnak igazságot a tradicionális vezetők érintettsége miatt. Ellenzem, hogy az ilyen ügyeket a szokásjogok és a hagyományok szerint kezeljenek. Ez hatalmas probléma jogrendszerünkben és aláássa a nők és lányok jogait – fogalmazott Ubah Mohamed, a Somalia Gender Hub jogvédő csoport tagja.

Az igazságügyi minisztérium munkatársai nem nyilatkoztak az ügyben.

Az áldozatnak össze kell házasodni a támadóval!
A nemi erőszak gyakori és gyakran marad büntetlen Szomáliában, ahol az évtizedek óta tartó konfliktusok táplálták az erőszak kultúráját és meggyengítették a törvények betartatásával megbízott intézményeket.
Az áldozatokat a tradíció szerint arra kényszerítik, hogy fogadják el a kompenzációt – gyakran tevék vagy más haszonállatok formájában – és házasodjanak össze támadójukkal.
Az évszázados gyakorlat célja, hogy véget vessen a rivális klánok közötti harcoknak.

Az első siker volt Aden ügye Aisha Ilyes Aden brutális meggyilkolása nagy felháborodást és nyilvános tüntetések sorát váltotta ki. Követelték a hatóságoktól a szexuális jellegű bűncselekmények elleni törvény érvényesítését és az igazság védelmét.

Aden ügyében a három férfi elítélése volt az első ilyen jellegű “siker” Puntlandben.

A női jogokért küzdő aktivisták szerint soha nem fog véget érni a nők elleni erőszak, amíg a szokásjog lehetővé teszi, hogy megegyezéssel oldjanak meg ilyen bűnügyeket.

Forrás: origo.hu

További híreink

Csaknem 20 ezer rabot engednek szabadon a Dél-afrikai Köztársaságban

Kiss Albert

Mi Hazánk: a magyar gyerekeknek követel kártérítést (Videó)

Kiss Albert

Antiszemitizmus miatt állítottak fel külön bizottságot egy amerikai egyetemen

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben