2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

Megkezdődött az 52-es parcella felújítása a Fiumei Úti Sírkertben

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai felügyeletével megkezdődtek a Fiumei úti Sírkertben található 52-es parcella felújítási munkálatai – olvasható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum honlapján.

Az átalakítást és a terület környezetének rendezését követően a parcella alkalmassá válik egyrészt hadimúltunk olyan kiemelkedő katonaszemélyiségei földi maradványainak befogadására, akiknek jelenlegi temetési helyükről történő áthelyezése indokolt az eredeti temetési hely méltatlan állapota miatt, továbbá a II. világháború magyarországi hadszínterén hősi halált halt, jelöletlen temetési helyen nyugvó magyar katonák újratemetésére.

Az 52-es parcellát a Magyar Honvédség sajátjaként üzemelteti. Magas rangú katonatisztek, a legmagasabb katonai kitüntetésben részesültek, hősi halottak vagy éppen a közelmúlt katonai misszióinak áldozatai előtt róhatjuk le tiszteletünket.

A Fiumei Úti Sírkert a 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. Itt áll többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, mely utóbbi Magyarország legnagyobb síremléke.

A felújítás befejezéséig a HM HIM a látogatók türelmét és megértését kéri.

(Forrás: militaria.hu, fiumeiutisirkert.nori.gov.hu – Fotó: MTI)

További híreink

Szíjártó szerint Szerbiában van a legjobb helyzetük a külhoni magyaroknak

Kemény János

Fellebbez az ügyészség a borsodnádasdi gyilkosság ügyében

Szabó Norbert

Ticketmaster: 2021-től csak akkor mehetünk koncertre, ha be vagyunk oltva

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen