5.6 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldKiemeltKörnyezetvédelem

Megmarad a vékonyfalú zacskó, de nagyon drága lesz

A környezetvédelem miatt szigorítják az egyszer használatos műanyag zacskókra, csomagolóanyagokra vonatkozó törvényt, közben a rájuk vonatkozó termékdíj is jelentősen emelkedik.

Nem lebomló zacskóknál 57 forintról 1900 forintra, a lebomlóknál nulláról 500 forintra emelték kilogrammonként. A boltokban várható változásról Nagy Miklós a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára beszélt a Növekedés.hu-nak. A most bejelentett korlátozások a teljes csomagolóanyag kibocsátás 5 százalékát érintik. 

A műanyag csomagolóanyag ágazathoz mérve viszont már 13 százalékos az érintettség, főleg a PET palackok miatt.

A 15 mikron alatti falvastagságú szatyrokat, zacskókat továbbra is lehet gyártani, használni, viszont a rájuk eső termékdíj nagyon magas lett.

A végösszeget a vásárló fizeti ki, ezzel is arra ösztönzik az embereket, hogy inkább ne vegyék el a pékáru, zöldség melletti kis zacskókat, vagy egy zacskóba ne csak egy terméket tegyenek.

Érdekes, hogy a felmérések alapján mindenki környezettudatosnak tűnik ilyen szempontból Magyarországon, és a drágább, környezettudatosabb csomagolást választja, de ha valaki tényleg elmegy vásárolni, ott már rendesen fogyasztja a sima műanyag zacskókat. Általában a gyártók is visszakoznak, ha meglátják, mennyibe kerülne a környezetbarát csomagolások előállítása.

Forrás: MTI

További híreink

Egymásra licitálnak az elemzők a Mi Hazánkkal kapcsolatban

Magyar Jelen

Több ezres tüntetés kezdődött a Covid-korlátozások ellen Kínában

Magyar Jelen

Megújítani mindent Krisztusban – Szász Péterrel beszélgettünk

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben