7.1 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Megszűnik az ingyenes lakossági parkolás a VIII. kerületben

A korábbi 100 százalékos kedvezményt 80-90 százalékra módosítaná a VIII. kerületi önkormányzat. Ez a rendelkezés az ottlakóknak előreláthatólag pár ezer forintos többletköltséget jelent majd havonta.

Ez még lehet, nem tűnik soknak, ám mi a garancia rá, hogy ami most 80-90 százalékos kedvezmény, az 1 év múlva nem 50-60 lesz, és így tovább?

A VIII. kerületi önkormányzat adatai szerint jelenleg 10900 szabványos parkolóhely van Józsefvárosban. 2020-ban 17 600 magánszemély autójára vetettek ki gépjárműadót, amiből több, mint 13 000 autót regisztráltak 11 400 lakásban, ezek ingyenesen parkolhatnak egész Józsefváros területén. A többiek saját garázsban, parkolóházban állnak meg. Emellett 1550 lakáshoz egynél több autó van bejelentve, összesen 3300 “többedik autó” van. A 76 000-es lakónépességgel és 44800 lakással rendelkező kerületben tehát a lakások egynegyedéhez regisztráltak parkolási kedvezményt – összegzi a Portfolio.

A tervek szerint az eddig érvényben lévő 100%-os lakossági kedvezményt eltörölnék 2021. március 1-től, helyette jönne egy 80, vagy 90%-os “parkolási támogatás”.

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében Józsefvárosban az éves parkolási díj az adott zóna óradíjának 250-szerese, vagyis egy 440 forintos óradíjas zónában egy évre 110 ezer forint a parkolás díja. 90 százalékos kedvezménnyel ez évi 11 ezer forint többletköltséget jelentene a helyieknek, 80 százalékos kedvezménnyel pedig 22 ezret.

Továbbra is ingyenesen parkolhatnak a mozgáskorlátozottak, a tartós betegséggel élők és az őket ellátók, a minimum 3 (14 év alatti ) gyermekes családok, valamint a rendszeres szociális segélyben, vagy átmeneti ideig álláskeresési járadékban részesülők.

Azonban ha egy háztartásnak két autója van, akkor a második esetén a kedvezmény már csak 20%-os, ami évi 88 ezer forintos plusz kiadást jelent annak, akinek a lakhelyén már egy másik autóra igénybe vették a nagyobb kedvezményt.

Kivételt jelentene ez alól a 3, vagy több gyermeket nevelők, ők 50%-os kedvezményt kapnának a második autóra, illetve szociális és egészségügyi okokból a második autó is 100%-os kedvezményt kapna.

Korábban a VII. kerületben készítettek egy felmérést, ahol az autó nélküli lakosok akár 30-40-60 ezer forintos parkolási díj bevezetését is támogatnák, míg az autóval rendelkezők maximum 20 ezer forintos éves díjat fizetnének azért, hogy a felügyeletlen közterületen hagyhassák az autóikat.

Kiemelt képünkön Pikó András, VIII. kerületi polgármester, fotó: Mohos Márton /24.hu

További híreink

Áprilisban díjmentesen utazhatnak az alsó tagozatos diákok a MÁV-Volán-csoport járatain

Varga Lilla

A téli időszámítást kell megtartani

Varga Lilla

Mi Hazánk: Meseország nem az aberráltaké! (videó)

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben