21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Belföld Bűnügy Kiemelt

Megszűnt a közbiztonság- Kőbánya után “eljászapátisodott” az Örs vezér tere is

Több beszámoló szerint hónapok óta egy néhány főből álló banda tartja rettegésben a békés utazóközönséget az Örs vezér terén lévő tömegközlekedési csomóponton.

Szerkesztőségünkhöz a Magyar Önvédelmi Mozgalmon keresztül korábban is számos hasonló eset jutott el, legutóbb épp a szintén forgalmas kőbányai állomásról.

Az újabb beszámolók agresszíven kéregető drogosokról, részeg hajléktalanokról és randalírozó szappant áruló “üzletemberekről” szólnak.

Az Örs vezér tér a főváros legforgalmasabb közlekedési csomópontja. Van itt metró- és HÉV-végállomás, buszok, trolibuszok megállói, de a teret több villamosjárat is érinti. A közterület forgalma a nagy budapesti pályaudvarokén is túltesz, több mint 150 ezer ember száll fel itt naponta a különböző tömegközlekedési eszközökre.

A BKK márciusban azt ígérte, hogy erősíteni fogják a közbiztonságot, de ez szemmel láthatóan eddig nem történt meg, a feszültség pedig mostanra eszkalálódott az utazók és az általuk csak örsi bandaként emlegetett csürhe között.

Üvöltöznek, isznak, sokszor láthatóan be vannak drogozva, és a BKK semmilyen érdemi választ nem adott eddig az ezzel kapcsolatos megkereséseinkre. Inkább egyfajta valóságtagadó és önfényező, felelősséghárító kommunikáció volt rájuk jellemző a problémával kapcsolatban

– panaszkodik egy olvasó.

A metró bejárata konkrétan életveszélyes – folytatódik a helyzetjelentés. Egyszer az egyik bedrogozott férfi egy véletlenszerűen kiválasztott, munkából hazaigyekvő járókelőt megtámadott és alaposan megvert a délutáni órákban, máskor pedig reggel egy idős embert támadtak meg a metró bejáratánál, és őrjöngve bántalmazták, míg a füle vérezni kezdett.

Az index megkereste a BKK-t, akik természetesen válaszukban hárítottak…

A Budapesti Közlekedési Központ feladata alapvetően a fővárosi közlekedés szervezése, működtetése és fejlesztése. Mint felelős vállalat törekszünk arra, hogy fokozzuk a fővárosban közlekedő utasok, gyalogosok és munkatársaink komfort- és biztonságérzetét. Éppen ezért már több alkalommal szerveztünk partnereinkkel együttműködésben köztisztasági és közbiztonsági akciókat Budapest forgalmasabb közterein – írja a BKK.

A fizikai és a verbális bántalmazások mindennapos jelenséggé váltak, alább egy újabb olvasói levél.

A lányom (26 éves) az IKEA-val szemben lévő házban lakik. Június 30-án hazafelé menet a Zöld kancsó söröző és a Flakon között lévő parkban haladt el a szökőkút mellett, amikor hátulról utolérték, leteperték a földre, letépték a blúzát, a cipőjét, elvettek tőle mindent, és ott a földön továbbra is rugdosták. Halálfélelme volt, mert már nem volt mit elvegyenek tőle, és mégis tovább rugdosták. Szögi Lajos esete jutott az eszébe. Amikor elhaladt a csoport mellett, nem nézett rájuk, nem szólt hozzájuk, tehát a cselekménynek semmilyen előzménye nem volt. Addig rugdosták, amíg egy idősebb cigány ember a segítségére sietett, ezúttal őt teperték le és rugdosták. Ezalatt a lányom összekapkodta a holmiját, elszaladt a Flakonig, ahonnan hívta a rendőrséget. A rendőrök, katonák két percen belül nagy erőkkel ott voltak, és elkapták a tetteseket. Amikor ott volt a sok rendőr, jött még két lány, akik elmondták, hogy azelőtt őket tépték meg, de ők elszaladtak és elbújtak, így ennyivel megúszták. Ők is vallomást tettek, a lányom is, a megtámadott cigány ember is, és még egy fiatalember, aki már neki segített. Azóta a lányom nem mer kimenni az utcára, pszichológushoz jár, és ami a legrosszabb, a helyzet a téren azóta is változatlan. Elfogadhatatlan, hogy 2021-ben Budapesten fényes nappal ilyen előfordulhat. Nem normális, hogy a támadók, a zaklatók, az abnormálisan viselkedők jogai előnyt élveznek a normális állampolgárokéval szemben.

Egy zuglói olvasó tapasztalatai: 

“a teret az elmúlt években ellepték a drogos, alkoholista figurák, ennek minden velejárójával. Rendszeres a hangoskodás, alkohol és egyéb szerek fogyasztása, a környék lakóinak inzultálása.

Jómagam többször jeleztem a helyzetet a polgármesteri hivatalnak, ahonnan vagy semmilyen, vagy a szokásos „nem a mi dolgunk” választ kaptam, pedig több megoldást is javasoltam (közvilágítás, kamerák kiépítése stb.), amivel a környék lakóinak biztonságérzetét lehetne javítani. A szebb napokat megélt, 2013-ban felújított park, ami a környék lakóinak pihenését hivatott szolgálni, ma inkább hasonlít hajléktalanszállóra, esetleg kijózanítóra. Apaként nagy ívben elkerülöm, mert nem akarok kiskorú gyermekeimmel saját piszkukban fetrengő részeg alakokat kerülgetni, esetleg agresszív figurákkal találkozni. Kérem, ne hagyják abba a téma felgöngyölítését, sajnos mivel a polgármesteri hivatal semmilyen segítséget nem ad, szinte utolsó reményünk a nyilvánosság”.

Az Örs vezér teréhez hasonló helyzet alakult ki a Deák téren, Kőbányán, az Astorián és a Blaha Lujza téren is. A Magyar Önvédelmi Mozgalom azt ígéri, hogy folytatni fogják a “közérzatjavító terepszemléiket”, amelyekre már Budapesten is egyre nagyobb szükség van.

 

 

További híreink

17 éves drogdílert rabolt ki fegyverrel

Kiss Albert

KSH: 17 ezer dolgozó hagyta el egy év alatt az egészségügyet

Faragó Dániel

Sziklamászó szakot indított egy egyetem, kizárólag “kisebbségeknek”

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen