16.2 C
Budapest
2021. április 11., vasárnap
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Megvonják a kettős állampolgárságot a magyaroktól Felvidéken

A határmenti területek elcsatolásával riogatnak “Szlovákiában”. A szlovák külügyi államtitkár Martin Klus szerint országa egyenesen Kelet-Ukrajna és a Donyec-medence sorsára juthat, ha nem vonják meg a kettős állampolgárságot a magyaroktól. 

Egy második “I. bécsi döntéssel” riogatnak a szlovákok

Az ország meghatározó külpolitikusának számított képviselő Jan Slota legszebb éveit idéző sovinizmusáról tett tanúbizonyságot, mikor a trianoni békediktátum centenáriuma előtt Magyarország szlovákiai inváziójával borzolta a kedélyeket.

Minden szlovák, aki idegen hatalom érdekében … beszél vagy cselekszik, veszélyes a saját hazájára nézve

– írta a magyarellenes képviselő, kinek szavaira még a pozsonyi kormányban is felfigyeltek.

A 2010-es jogfosztó törvény életbe lépése óta 3500-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, többségében német, cseh, osztrák és brit állampolgárság felvétele miatt – emlékeztet a pozsonyi Körkép.

Az országban 2010-ben fogadták el azt jogfosztó törvényt, melynek életbe lépése után 3500-an vesztették el szlovák állampolgárságukat. Többségében cseh, német, osztrák, vagy brit állampolgárság felvétele miatt. A szlovák kormány szerdán elfogadott döntése értelmében most visszakaphatnák a szlovák állampolgárságot azok, akik életvitelszerűen, legalább öt éve élnek egy másik országban – írja a HírTV.

Ez alól a felvidéki magyarok jelentenek csak kivételt, hiszen ők nem változtattak lakhelyet, hanem a határ vándorolt át rajtuk.

A most elfogadott törvénymódosítás teljes mezítelenségében megmutatta, hogy az egész igyekezet kezdettől fogva a magyarok ellen irányult

– véli Gyimesi György magyar nemzetiségű szlovák kormánykoalíciós képviselő, aki szerint ez kettős mérce.

Szijjártó Péter jövő héten Pozsonyba utazik, az viszont egyelőre nem világos, hogy azért megy oda, hogy ott is elmondja (mint Ukrajna és Románia esetében), mennyire fontos számunkra a két nép “baráti kapcsolata”, vagy végre egyszer a magyar diplomácia valóban erélyesen fellép majd a magyarok érdekében.

A HírTV-nek adott interjújában a külügyminiszter mindenesetre azt mondta, szeretné, ha a felvidéki magyarságra úgy tekintenének a szlovákok, mint egy “erős összekötőkapocsra” a két ország között.

Fotó: bystricoviny.sk

További híreink

A Facebook mostantól megjelöli a szabályzatát sértő hírértékű tartalmakat

Dunai Tibor

Az egyesülés lehetőségét vizsgálja a Takarék Csoport és az MKB

Dunai Tibor

16-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben