16.5 C
Budapest
2021. szeptember 28., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Merkel kormánya szolidaritásáról biztosította Netanjahut

Angela Merkel német kancellár ismét elítélte a Gázai övezetből Izrael ellen intézett rakétatámadásokat és kormánya szolidaritásáról biztosította Benjámin Netanjahu izreli miniszterelnököt kettejük hétfőn telefonon folytatott megbeszélésén – közölte a német szövetségi kormány szóvivője.

Steffen Seibert közleménye szerint a kancellár megerősítette kormánya álláspontját, miszerint Izraelnek jogában áll védekezni a támadásokkal szemben.

A polgári lakosságot mindkét oldalon sújtó emberveszteségekre tekintettel kifejezte reményét, hogy a harci cselekmények lehetőleg hamarosan véget érnek.

Angela Merkel továbbá aláhúzta, hogy a szövetségi kormány határozottan fellép mindazon tüntetések ügyében, amelyeken gyűlöletet és antiszemitizmust terjesztenek – ismertette a szóvivő.

Németországban az izraeli-palesztin konfliktus újbóli elmélyülése – vagyis a Gázai övezetet uraló Hamász dzsihadista palesztin szervezet rakétatámadásaiból és az izraeli hadsereg ellencsapásaiból álló rakétaháború – május 10-i kezdete óta legkevesebb tíz Izrael-ellenes, antiszemita incidens történt.

Több városban megdobálták kővel a helyi zsinagógát, máshol izraeli zászlót égettek el. A legnagyobb szabású eset szombat este történt Berlinben, ahol az Izrael állam 1948-as megalapításának évfordulója alkalmából a palesztinok mellett tartott tüntetések egyikén több száz demonstráló összecsapott a megmozdulás biztosítására kivezényelt mintegy hatszáz rendőrrel.

A kövekkel, palackokkal, petárdákkal dobáló tüntetők megsebesítettek 93 rendőrt, 59 embert őrizetbe vettek, a többi között hivatalos személy elleni erőszak, súlyos testi sértés és garázdaság miatt.

A szeptember 26-i szövetségi parlamenti választásra (Bundestag-) készülő kancellárjelöltek mind elítélték az incidenseket.

Németországban a zéró tolerancia elve érvényes az antiszemitizmussal szemben, ezért azonnal fel kell oszlatni minden megmozdulást, amelyen előfordul zsidóellenes megnyilvánulás

– nyilatkozott hétfőn Berlinben a közvélemény-kutatásokban vezető Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock.

A szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó CDU/CSU jobbközép pártszövetség kormányfőjelöltje, Armin Laschet ugyancsak hétfőn Berlinben tájékoztatóján kiemelte, hogy a német államrezonhoz, azaz Németország alapvető érdekeinek köréhez Izrael államiságának megőrzése mellett a Németországban élő zsidók biztonsága is hozzátartozik.

A felmérésekben a Zöldek és a CDU/CSU után következő SPD jelölte,

Olaf Scholz kiemelte, hogy “nincs pardon” mindazoknak, akik zsidó intézményekre támadnak vagy antiszemita jelszavakat skandálnak tüntetéseken.

A jogállami lehetőségek adta legkeményebb rendőri fellépést ígérte az antiszemita gyűlölködőkkel szemben a napokban több tartományi belügyminiszter és Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter is – írja az MTI.

(Fotó: Getty Images)

További híreink

“Úgy készülünk, hogy idén augusztusban is lesz Magyar Sziget” – mondja a fesztivál főszervezője

Kemény János

Horrorisztikus számok Spanyolországban is: 838 halott egy napra

Kemény János

Zenés történelmi film készül Trianonról

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen