8.6 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Mi Hazánk Ifjai – Rendszerváltást a kollégiumokban! (videó)

A 21. századi elvárásoknak megfelelő létesítmények helyett a múlt századból ránk maradt, szocialista életminőségű, omladozó kollégiumokban kénytelenek tölteni fiatal éveiket a lakóhelyüktől távol tanuló, vagy külhonból érkezett magyar diákok.

Sokszor rá vannak utalva erre a lakhatási formára, hiszen sokan nem tehetik meg, hogy a diák pénztárcával megfizethetetlen belvárosi bérlakásokat fizessék meg hónapról hónapra. Országszerte több mint 40.000 egyetemi hallgatót és közel 45.000 középiskolai diákot érint ez a probléma, összességében tehát közel 100.000 család érintett ebben a kérdésben.

A Mi Hazánk Mozgalom szerint mind az ellátásbeli, mind az infrastrukturális környezeten jelentős fejlesztéseket kellene végrehajtani a kormánynak. Az elmúlt évek befektetései láthatóan nem oldották meg ezt a helyzetet, hiszen a diákok visszajelzései alapján a többség még mindig elégedetlen lakhatási körülményeivel. Miből és hogyan oldanánk meg ezt a problémát? A Stipendium Hungaricum program keretében a kormány 2021-től évi 40 milliárd forintot költ külföldi hallgatók magyarországi tanulmányaira, benne lakhatásra. Természetesen nem a magyarországi minőségű kollégiumokban, hanem bérlakásokban. Felháborítónak tartjuk, hogy a magyar diákok rossz lakókörülményeinek megoldása helyett havi több mint 200 ezer forintot költenek hallgatónkként erre a programra.

A Mi Hazánk szerint ennek az összegnek máshol is lenne helye, például a magyar diákok kollégiumi körülményeinek azonnali orvoslásában. 21. századi kollégiumokat szeretnénk a magyar hallgatóknak, hiszen a kormány számára a támogatások tekintetében is nekik kellene az elsődlegesnek lenniük – írják közleményükben az Ifjak.

A Mi Hazánk Ifjai korábbi programpontjai alább megtekinthetők.

További híreink

A diplomata útlevelek azonnali felülvizsgálatát követeli a Mi Hazánk

Gabay Dorka

Niedermüller Péter akkor is adót emel, ha a kormány megtiltja

Irányi Dániel

Jelképes látogatást tett Erdogan a mecsetté alakítandó Hagia Sophiába

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen