36.3 C
Budapest
2021. június 23., szerda
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Mianmar: buddhisták közeledtek az üldözött keresztényekhez

Mianmarban a szélsőséges buddhista nézetek már évek óta mérgezik a társadalmat, a vallási kisebbségek, így a keresztények is egyre inkább perifériára szorulnak, egyre gyakoribb az ellenük elkövetett erőszak. Ennek tükrében példaértékű, ami április 16-án történt.

Marco Tin Winhez, a Mandalay egyházmegye érsekéhez 10 ezer dollár adományt juttatott el Sitagu Sayadaw, az ország egyik leghíresebb buddhista szerzetese, aki nem mellesleg a vallásszabadság ügye mellett is mellszélességgel kiáll.

Az összeg a Szentszék által létrehozott koronavírus-alapítvány számlájára érkezett. Mianmarban jelenleg 119 regisztrált fertőzött van, és eddig 5 haláleset történt.

Sayadaw ezen felül még zsáknyi rizst, olajat, babot, hagymát és sót is küldött az egyházmegyében élő árvák számára.

A vallásközi megbékélés üzenete

A Szent Szív Katedrálisban tartott ünnepségen a szerzetes a különböző vallásokkal – buddhistákkal, keresztényekkel, muszlimokkal, hinduistákkal – való együttérzésről beszélt, adományát ennek egyik jelének szánta – számolt be az UCA News.

Válaszként Tin Win érsek a következőket mondta: „Mint igaz barát, lenyűgözőnek találom a felajánlásait, melyek a krízis közepén a leginkább segítségre szoruló emberek iránt tanúsított jóakaratról és szolidaritásról árulkodnak. Felajánlásai a vallásközi megbékélés üzenetét hordozzák az ország minden embere számára”.

Sitagu Sayadaw egyébként mondhatni főállásban ezt csinálja. Az országot járva gyűjtéseket szervez, adományokat juttat el a megfelelő helyekre, amellyel a vallásközi párbeszéd és béke alapjait kívánja megteremteni.

Forrás: vasarnap.hu

Kiemelt képünk forrása a Radio Veritas Asia-Myanmar Service.

További híreink

BLM-aktivista üzent a meglőtt rendőr családjának: remélem, megdöglik a disznó (videó)

Irányi Dániel

Katonai kiképző repülések kezdődtek Kecskeméten

Varga Lilla

Védett erdőt vágtak Balatonfűzfőn. Nincs büntetés

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben