13.3 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Minden más társadalmi csoportnál jobban megviselik a nyugdíjasokat az elszabaduló infláció

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nyugdíjas fogyasztóiár-index júliusban az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt. Ez a legmagasabb értékét 2002. januárja óta. Az áremelkedések tehát minden más társadalmi csoportnál jobban megviselik a nyugdíjasokat, akik jövedelemarányosan sokkal többet költenek élelmiszerre, gyógyszerre és a rezsire – írta meg az infostart.hu

A rezsi különösen a vidéki, rosszul szigetelt kertesházakban élő nyugdíjasokat sodorja kilátástalanságba, miközben a panelben élők jelentős része meg se érzi majd azokat. Különösen azok, akik távfűtést használnak, ami azért érdekes, mivel a kormány túlárazott „piaci árait” éppen a „takarékosságra” hivatkozva vezette be, erre pont a legnagyobb pazarlókat nem bünteti.

A kisnyugdíjasok jellemzően már az elszabaduló infláció előtt is nehezen jöttek ki a nyugdíjukból, ám a kormány által kitalált „átlagfogyasztás” és állítólagos „piaci ár” fényében a kádárkockákban, vagy rosszul szigetelt régi kertesházakban élők helyzete gyakorlatilag reménytelen lesz.

Rendkívül magas az alacsony nyugdíjat kapók száma. Jelenleg az átlagnyugdíj 160 000 forint körül van, és mintegy másfél millió embernek a nyugdíja 160 000 forint alatti

– magyarázta Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke.

A nyugdíjasszervezetnek nemcsak kritikája van a helyzetről, hanem a Mi Hazánk javaslatát is átvették, noha a pártot nem nevezték meg.

„Arra tettünk javaslatot, hogy a 160 000 forintnál kevesebbet kapó nyugdíjasok kapjanak további 4 százalékhoz. Nagyon különböző a nyugdíjas háztartások helyzete. Nagyon sok az egyszemélyes háztartás, és sok az olyan is, ahol szükség lenne korszerűsítésre, hiszen sok esetben úgymond az utcát fűtik. De azok a pályázatok, amelyeknek a céljuk, hogy takarékosabban működhessenek a lakások, azok nem érik el a nyugdíjasokat” – fogalmaztak. A Mi Hazánk ezzel párhuzamosan befagyasztaná a „pofátlanul magas” nyugdíjak folyamatos emelését, amíg a gazdaság nem stabilizálódik. Valamint a kommunista bűnösöket megfosztanák a luxusnyugdíjuktól.

A nyugdíjaknak egy törvény szerint követniük kell a pénzromlást. A szabály egészen pontosan úgy hangzik, hogy ha a január és augusztus között mért nyugdíjasinfláció éves mértéke magasabb, mint a fogyasztói árak általános növekedése, akkor a kompenzációt a magasabb mértékű nyugdíjasinfláció szerint kell végrehajtani. Feltéve, hogy bármelyik index meghaladja a tárgyév januárjában végrehajtott 5 százalékos rendszeres, és az idén az ehhez adódó 3,9 százalékos rendkívüli évközi nyugdíjemelés együttes mértékét.

Ebből az következik, hogy novemberben szinte biztosan újabb korrekciót kapnak a nyugdíjasok.

További híreink

Egy helyett jöhet a dupla maszk kötelező viselése?

Irányi Dániel

Ellentüntetést szerveznek a nyíregyházi cigányok – szerintük ők a világ legbékésebb nemzete

Faragó Dániel

Orbán: Kijárási korlátozást vezetnek be

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben