21.1 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Mindenki Magyarországa, de kinek a pénze? – Összeveszett az adományokon baloldal

A Telex annak a nem egyszerű kérdésnek próbált utánajárni, hogy mi a helyzet azokkal a kampánypénzekkel, amelyeket MZP és csapata magánemberektől kalapozott össze úgy, hogy célként a kormányváltást jelölték meg az adakozó kedvű szimpatizánsoknak. (Komoly összegekről lehet szó: érdemes visszaemlékezni, hogy Bige László tízmilliós egységekben dobálta be a baloldal ígéretautomatájába forintjait.)

A kormányváltás nem jött össze, MZP akkorát bukott, hogy még a parlamenti mandátumát sem vette fel. A vereség óta az egyre zsugorodó baloldali szövetség még parlamenti helyet szerzett politikusai a hódmezővásárhelyi polgármestert hibáztatják a vereségért. Ebben igazságot tenni nem érdemes, de az biztos, hogy ha a vesztesek most azt a következtetést vonják le, hogy minden oké, csak 2026-ban majd nem MZP, hanem egy másik jelölt kell, akkor az újra a Fidesz sikerét fogja hozni.

De van itt más is, ami bizalmatlan hangulatot szül:

a pénz.

Történt ugyanis, hogy az összefogást anyagilag is támogatók a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára küldték az adományaikat. A lap által megkérdezett politikusok, stábtagok most ezt sérelmezik. Pontosabban inkább azt, hogy

a választások óta hallgatás van a megmaradt pénzről.

A közös kampánycsapat dolgozói szerint 100 millió forint feletti összegről lehet szó. Az Egységben Magyarországért weboldalán még mindig kinn van Támogatás fül, ahol a banki utalásoknál valóban a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom számlaszáma látható.

. „Nem feltétlenül kell elosztani a maradékot, de legalább tudhatnánk róla, mi a helyzet a pénzzel” – mondta egy névtelen forrás a Telexnek.

Az MMM operatív igazgatója arra hivatkozik, hogy alul az adatkezelési tájékoztatóban mindenki látta, hogy hova utal és különben is nem olyan nagy összegről van szó. Az összellenzéki kampánystáb megkérdezett tagjai szerint márciusban már az is egyre több vita forrása volt, hogy úgy érezték, az MMM megpróbálja távoltartani őket az adományszámlától. Ebben lehetett is némi józan megfontolás – a szerk.

„Ne mondja már nekem senki, hogy több százmillió forintot adományoztak az emberek kifejezetten a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak! Hát az anyám, a csajom vagy a haverjaim fejében biztos nem az volt, hogy az MMM-nek adnak pénzt, hanem hogy a kormányváltásra adnak”

fakadt ki az összellenzéki kampánystáb egyik dolgozója.

A fő félelmet Jakabék és Gyurcsányék háza táján az okozza, hogy MZP most ebből a pénzből fog a nyakukra nőni az új pártjával együtt.

(Márki-Zay új pártják Civilek Pártjának nevezte el, de később kiderült, hogy a mozgalmából egyetlen elnökségi tag sem akar ide belépni és ellenzik a párttá alakulást.)

A polgármester reagált a vádakra, és azzal érvel, hogy a Mindenki Magyarországa már nagyon régóta gyűjt adományokat és ezt nem egyszerű különválasztani. Márki-Zay szerint neki is a kormányváltás volt a célja, de a pártok megfúrták a hetedik, saját frakcióját, ezért nekik nem jár állami forrás.

MZP végül azzal nyugtatja meg a kedélyeket, hogy nyárra minden elszámolás rendben lesz.

 “Mindenkit biztosíthatok afelől, hogy igenis ez lesz, és ezek voltak a magyar politikatörténet legátláthatóbb kampányai”

– írja közleményében.

További híreink

Rendkívüli bejelentés: Magyarország nagy mennyiségű oltóanyagot vesz Oroszországtól

Kemény János

Skóciában teljes értékű szavazati jogot kaptak a bevándorlók

Kiss Albert

Több száz lőszert és fegyveralkatrészt találtak egy velencei férfinél

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen