12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Belföld Gazdaság Hírek

Munkaerőhiány- a kormánynak sem az oktatásban, sem az egészségügyben nincs stratégiája

Nem csak az erőteljes béremelés, hanem az érdemi karrierlehetőségek, emellett a mindenkori kormány hosszú távú víziója is hiányzik számos értelmiségi munkaterületen. A kedvezőtlen demográfiai trend mellett ezért fordulhat elő, hogy orvosok, tanárok és kutatók ezrei hiányoznak Magyarországról. Éppen a fehérgallérosok azok ugyanis, akik megfelelő perspektíva híján rövidebb-hosszabb időre gyorsan távoznak az országból vagy a szakmájukból – emlékeztet a szomorú igazságra a portfolio.

Új rekordra emelkedett a betöltetlen állások száma az oktatásban, de mérnökből, informatikusból szintén évek óta hiány van. Becslések szerint az informatikai szektor 2 éven belül potenciálisan 44 ezer informatikai szakembert venne fel, azonban évente csak 9 ezer IT-s kerül a munkaerőpiacra, ami önmagában 26 ezer fős munkaerőhiányt eredményez. És akkor nem esett még szó az orvosokról, akik közül az egészségügyi rendszer megfelelő működéséhez szükséges létszám mintegy 4 százaléka, a KSH korábbi adatai szerint mintegy 1700 orvos hiányzott.

Az oktatásban a betöltetlen álláshelyek száma évről évre nő. A nyugdíjba vonuló, vagy pályát módosító pedagógusok helyére nincs elegendő utánpótlás. Az egyetemről kikerülő friss diplomások jelentős részének nem vonzó a tanári pálya, hiszen rengeteg anyagi lemondással jár, és a társadalmi megbecsültsége is alacsony. Az egyetem elvégzése után a frissdiplomások jelentős része más területen helyezkedik el.

Ezen a problémán az sem segítene, hogy a sztrájkra készülő pedagógusok bérét a kormány 10%-kal emelné, hiszen ennél sokkal nagyobb a bérlemaradásuk. A szakszervezetek vissza is utasították ezt, mert alacsonynak találják az emelés mértékét.

Hiába a 10%-os béremelés, a törvényi előírás miatt (a diplomások nem kereshetnek kevesebbet a szakmunkásoknál) minden bizonnyal nagyobb béremelést kell kapnia a pedagógusok egy részének, mert nem érné el a fizetésük a 260 ezer bruttót, ami valószínűleg a megemelt bérminimum lesz.

“Mind a pedagógusoknál, mind az egészségügyi szakdolgozóknál – illetve a teljes közszolgáltatást végző szférában – elengedhetetlen az azonnali és jelentős béremelés, emellett kiszámítható életpálya-modelleket kellene kínálnia az államnak”

– véli az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés.

Ahol épp a legnagyobb a probléma, ott történik valamilyen mértékű béremelés, de nincs egy olyan vízió, amely alapján tudhatnánk, mi lesz az oktatásban, vagy az egészségügyben 10, 20, vagy akár 30 év múlva – teszik hozzá.

A felsőoktatásból és a kutatói munkakörökből az egzisztenciális kérdések mellett az állandó bizonytalanság, az átalakítások hirtelen és átgondolatlan végrehajtása miatt “menekülnek” a munkavállalók – tapasztalják az ÉSZT-nél. Ugyanis éppen ez a munkavállalói réteg az, amely

egy bizonytalan helyzetre könnyen reagál azzal, hogy hosszabb-rövidebb időre, vagy akár örökre elhagyja az országot.

Az ő távozásuk mérhetetlen veszteség az országnak – vélekednek –, hiszen Magyarország nemzetközi versenyképességét is rontja.

További híreink

Nahát: Gyurcsány Joe Biden győzelméért drukkol

Varga Lilla

Vádat emeltek a Horthy-megemlékezésen részt vevő öt gárdista ellen

Szabó Norbert

Elhallgatta a média a Mi Hazánk több ezres tüntetését

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen