11.7 C
Budapest
2021. április 11., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek

Nacionalizmussal riogat a német “kereszténydemokrata jobbközép”

A jobboldali populisták le akarják választani a jobboldalt a politikai középről és a társadalom megosztására törekednek, amivel megnyitják az utat egy “baloldali Európa” előtt – hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője a Fidesz frakcióbeli tagságának megszüntetésével kapcsolatban egy vasárnap megjelent írásában – írja az MTI.

Manfred Weber a Welt am Sonntag című német lapban közölt vendégkommentárjában ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy ő tényleg elhiszi, Merkel és pártja a “jobboldali konzervativizmus” megtestesítője Európában, a “populisták” pedig a baloldal malmára hajták a vizet.

Kifejtette: az EPP az egyik garancia a gyengébb térségek javát szolgáló, jól finanszírozott regionális politikára,

a migráció korlátozására, a működőképes határvédelemre, Nyugat és Kelet megbékélésére és “összenövésére”, integrációjára.

Az EPP azt is garantálja évtizedek óta, hogy a családpolitika nemzeti hatáskör. Az EU kereszténydemokrata alapító atyái, köztük Alcide de Gasperi, vagy akár Konrad Adenauer is mind konzervatívok voltak családpolitikai kérdésekben, de hittek a demokratikus, alkotmányos államban, a “liberális demokráciában” és a társadalmi összetartás értékében.

Számukra az EU nem “önkiszolgáló bolt” volt, és nem is színpad az önös ambíciók kibontakoztatására. Ők az “európai vezető kultúra” hívei voltak, amelynek “közösségi szelleme” nemcsak egy erős Európa kialakulását tette lehetővé, hanem a Magyarországnak, mint az egy főre vetített támogatásokat tekintve az EU legnagyobb nettó haszonélvezőjének igen jövedelmező szolidaritást is – írta Manfred Weber. (Az országok GDP-hez mért befizetések terén már nem ilyen előkelő hazánk helyezése – a szerk.)

Nacionalizmussal riogat a “jobbközép”

Weber szerint Orbán Viktor

szakított az EPP-s “kereszténydemokrata örökséggel” és nacionalista pártok nyakába borul, amelyek – amikor színt kellett vallaniuk – visszataszító előítéleteket mozgósítva, megveszekedetten harcoltak Magyarország EU-csatlakozása ellen.

Orbán Viktor “új barátai, Wilders, Le Pen és az AfD egy első és második osztályból álló Európáról álmodnak”, ellenfeleket keresnek, megosztottságot akarnak jobb- és baloldal között és gyűlöletet szítanak. A jobboldali populisták le akarják választani a jobboldalt a politikai középről, és összekeverik a lármázást a tetterővel.

Ezzel szemben a kereszténydemokraták “a közös európai-nyugati értékek védelmezői”, elutasítják a “nacionalista egoizmusokat” és az európai társadalmak összetartására törekednek.

“A jobboldali populisták viszont megnyitják az ajtót egy baloldali Európa előtt, csak azért, hogy szert tegyenek egy hatásosabb ellenségképre” – írta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Hangsúlyozta: erre a “pusztító társadalmi megosztásra a politikai közép erős kereszténydemokrata pártjai jelentik a legjobb orvosságot”.

 

További híreink

Az egyiptomi parlament jóváhagyta katonák külföldre küldését a líbiai helyzet miatt

Dunai Tibor

Mészárlással és a nők megerőszakolásával fenyegettek meg egy keresztény közösséget Indiában

Kiss Albert

Csavarokkal teleszurkált virslivel öltek meg egy kutyát Dorogon

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben